STK’LARDAN LİCE İNCELEMESİ

STK’LARDAN LİCE İNCELEMESİ
Diyarbakır Barosu, İHD, TİHV ve TTB, son olaylarla birlikte Valilik ile HDP arasında polemik konusu olan Lice’de incelemelerde bulundu.

Görgü tanıklarının yaralanan kişilerin sivil olduğu yönünde ifadeler kullandığını belirten Baro Başkanı Özmen, bu konuda hazırlayacakları raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

STK’lar Olay Yerinde

Diyarbakır Barosu, birlikte İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkiye Tabipler Birliği (TTB), Hak İnisiyatifi heyeti oluşturarak iki gün önce çatışmaların yaşandığı Lice’ye bağlı Bağlan (Mişrif) Köyü’nde incelemelerde bulundu. Örgüt üyesi Mehmet Barkın’ın öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili olarak incelemelerde bulunan heyet, vurulan köylülerin yakınları ve olaya şahitlik edenlerle görüştü.

Rapor Hazırlanacak

Köydeki incelemelerin ardından heyet, Lice ilçe merkezine geçerek burada Lice Cumhuriyet Başsavcısı ile bir görüşme yaptı.

HDP heyeti olayda yaralananların sivil olduğunu iddia ederken,Diyarbakır Valiliği bunu yalanlayarak yaralanan kişilerin güvenlik güçlerine ateş eden örgüt işbirlikçileri olduğunu açıklamıştı.  Bu defa ilçede inceleme yapan bazı STK’lar, hazırlayacakları raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacak.

 ‘Köylüler, Vurulanlar Sivil Diyor’

Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, köylülerin yaralanan kişilerin sivil olduğunu kendilerine aktardığını ifade ederek,bu konuda hazırlayacakları raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti. Özmen, ”Sivil toplum kuruluşları olarak yaşanan olayı yerinde incelemek ve olaya ilişkin tüm yönleriyle bilgi sahibi olmak amacıyla olayın gerçekleştiği köyü ziyaret ettik. Bu incelemeler sonucunda hazırlayacağımız raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. Köyde yaptığımız temaslarda yaralanan kişilerin sivil olduğu bilgisini edindik ve bu konuyu Lice Cumhuriyet Başsavcılığı ile de paylaştık.  Ayrıca savcılıktan olayın her yönüyle araştırılması ve şüpheye mahal vermeyecek şekilde tüm ayrıntıların ortaya çıkarmasını talep ettik. Savcılık makamı bize dosyada gizlilik kararı olduğunu soruşturmaya ilişkin detaylı bilgi veremeyeceğini söyledi. Biz de yaptığımız incelemelerden sonra hazırlayacağımız raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.