Süer’e ‘uluslararası fotoğrafçı’ ünvanı

Süer’e ‘uluslararası fotoğrafçı’ ünvanı
Süer’e ‘uluslararası fotoğrafçı’ ünvanı


Diyarbakırlı fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’e, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından AFIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun sanatçısı ) unvanı verildi. Süer, Diyarbakır’da bu unvanı alan ilk, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise ikinci sanatçı oldu.

 



Diyarbakırlı fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’e, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından AFIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun sanatçısı) ünvanı verildi. Süer, Diyarbakır’da bu ünvanı alan ilk, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise ikinci sanatçı oldu. Süer’in uluslar arası yarışmalarda en çok ödül alan 7 fotoğrafı da, dünya fotoğraf sanatı arşivi sayılan FIAP’ın fotoğraf koleksiyonuna kabul edildi. Süer, unvan diplomasını kazanmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyledi.



Son yıllarda, Diyarbakır’da ve Mardin, Van ve Hasankeyf gibi bölgenin diğer bazı kentlerinde çektiği fantastik fotoğraflarla tanınan fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’in son bir yıllık çalışmalarını ve uluslar arası yarışmalarda aldığı ödülleri değerlendiren FIAP (Uluslar arası Fotoğraf Sanatı Federasyonu, sanatçıya AFIAP ünvanı ve bu ünvana ait diploma vermeyi kararlaştırdı. Süer’in diploma başvurusu, önce Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından onaylanarak, merkezi Brüksel’de bulunan FIAP’a sunulmuştu. UNESCO tarafından da tanınan ve desteklenen FIAP, ayrıca Süer’e, ömür boyu kullanabileceği ‘uluslararası sanatçı’ kimlik kartı (Life Card) ile federasyonun rozetini de verdi.  Süer, bu ünvanla, uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olma hakkını da kazanmış oldu.

Mehmet Masum Süer, kazandığı ünvanla ilgili olarak şunları söyledi: “Fotoğrafçılığa merakım, çocukluğumda Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşadığımız yıllarda başladı. İlk fotoğrafımı 1971 yılında çektim. Bu fotoğraflarım hala duruyor. 1974-1993 yılları arasında, değişik gazete ve haber ajanslarında muhabir olarak çalıştım. 1993 yılında bölgede artan şiddet olayları yüzünden haberciliği bırakmak zorunda kaldım. Fotoğrafçılığımı, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtımında kullanabilir miyim diye düşündüm. 15 yıl kadar önce bu alanda çalışmaya başladım.

Fotoğraf çalışmalarımın bir ayağını da yurt dışı ilişkilerim oluşturdu. Son iki yıldır, fotoğraflarımı uluslararası alana taşıdım. Bu amaçla uluslararası yarışmalara katıldım. FIAP’ın onayladığı bu yarışmalarda son bir yılda 86 ödül kazandım. Ödül kazanan fotoğraflarım bu yarışmaların bazılarında sergilendi ve yarışma kataloglarında yer aldı. Böylece bölgemi, tarihsel ve kültürel değerleriyle dünyaya da tanıtmış oldum. Kazandığım bu diploma ve kimliğim, Diyarbakır’ı ve bölge kentlerini uluslararası alanda daha fazla yardımcı olacak ve zemin oluşturacak diye düşünüyorum…”

Diyarbakır ve Erzurum’da değişik gazete ve haber ajanslarında 1976-93 yılları arasında gazetecilik yaptığı yıllarda fotoğrafçılığa başlayan ve ilk fotoğrafını çocukluğunda 1971 yılında çeken fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, son 15 yıldır başta Diyarbakır olmak üzere bölge kentlerinin tarihi ve kültürel yapılarını ve doğal güzelliklerini belgeliyor. Süer, uluslararası yarışmalardan ve bazı uluslar arası fotoğraf dergilerinden bugüne kadar 100’den fazla ödül kazandı. Süer’in fotoğrafları turizmle ilgili broşürlerde, kartpostal, gazete ve dergilerde yayınlanıyor, 4 fotoğrafı da posta pulu olarak bastırıldı. Sanatçı, bugüne kadar 7’si yurt dışında olmak üzere 12 sergi açtı.


Haber: Aziz FİDANCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.