Sulama sona erdi, eylemler bitti

Sulama sona erdi, eylemler bitti
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulamanın tamamlanmasıyla enerji tüketiminde büyük azalma olurken, elektrik kesintileri gerekçe gösterilerek yapılan eylemler de son buldu.

 Bölgede özellikle pamuk ve Mısır üretiminde sulama döneminin tamamlanıp, hasada başlanmasıyla elektrik tüketiminde düşüş oldu. Böylece aşırı kaçak tüketime bağlı olarak yaşanan arızaların sebebi olduğu kesintilerde büyük oranda azaldı.

"Günlük tüketim 29.7 milyon kilovat saate geriledi"

DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün AA muhabirine, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta Mayıs ayı sonlarında başlayan tarımsal sulama döneminin sona ermesiyle elektrik tüketiminde de yüzde 60'a ulaşan oranda azalma yaşandığını kaydetti.

Üstün, şöyle konuştu:

"Ağustos ayında günlük 74.1 milyon kilovat saat düzeyine kadar çıkan elektrik tüketimi, sulama mevsiminin sona ermesiyle Eylül ayında günlük 29.7 milyon kilovat saate geriledi. Kaçak enerji kullanan çiftçilerin ekiplerimizin denetleme çalışmalarını engellemek amacıyla son 3 ayda yaptığı kanunsuz gösterilerde sulama tamamlanınca sona erdi. Yine aşırı tüketim nedeniyle yaz aylarında sık sık ve zorunlu olarak yapılan, dolayısıyla da istenmeyen kesintilere yol açan bakım çalışmaları da tüketimin normale dönmesi ile minimum düzeye indi."

Bölgedeki 6 ilde kaçak elektrik kullanım oranının Keban ve Karakaya barajlarının yıllık ürettigˆi elektrik miktarının üzerinde olduğunu ifade eden Üstün, şunları kaydetti:

"Sulu tarım yapan çiftçilerin kullandığı enerji miktarı yıllık 4 milyar kilovat saati aşıyor. Bu miktar Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ın toplam yıllık enerji tüketiminin 4'te birini oluşturuyor. Sadece Mardin'de geçen yıl tüketilen 4.2 milyar kilovat saat enerjinin 1.4 milyar kilovat saati tarımsal sulamada kullanıldı."Üstün, kaçak elektriğin sadece bölgenin değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayarak, "Kaçak olarak kullanılan elektriğin bedelinin büyük bir kısmı Türkiye'nin dört bir yanındaki abonelerin sırtına yükleniyor" diye konuştu.

Bölgede son 3 ayda elektrik kesintilerini protesto amacıyla düzenlenen onlarca çiftçi eyleminde aralarında güvenlik güçlerinin de yer aldığı çok sayıda kişi yaralanmıştı.(aa)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.