Süleymaniye'den Barzani'ye: Hiç kimse bir Kürde 'Buradan git' diyemez

Süleymaniye'den Barzani'ye: Hiç kimse bir Kürde 'Buradan git' diyemez
Rojava Aydınlar Birliği'nin Süleymaniye'de düzenlediği ilk konferansına, Türkiye savaş uçaklarının dün 8 kişiyi katlettiği Zergelê köyü katliamı damgasını vurdu.

 

 Süleymaniye Valisi Dr. Aso Feridun, "Kürt halkı hiçbir zaman uçaklara, tanklara karşı boyun eğmemiştir ve eğmeyecektir" diye konuştu. Katliama sessiz kalan devletlere tepki gösteren YNK Merkez Komite Sekreteri Adil Murad, Mesud Barzani ve partisi KDP'nin "PKK Güney Kürdistan'dan gitmeli" sözlerine atfen "Hiç kimse bir Kürde 'Buradan git' diyemez" dedi.

Rojavalı Aydınlar Birliği'nin (Hevgirtina Rewşênbîrên Rojavayê Kürdistanê) 1'inci Konferansı Süleymaniye'de birçok aydın ve siyasetçinin katılımıyla başladı. Dün başlayan ve bugün de devam edecek olan konferansa, Süleymaniye Valisi Dr. Aso Feridun, YNK Merkez Komite Sekreteri Adil Murad, Cizre Kantonu Kültür Bakanı Berivan Xalid ve çok sayıda aydının yanı sıra Goran Hareketi, Kürdistan Emekçi Partisi, Güney Kürdistan Aydınlar Sendikası, Kürdistan Özgür Toplum Hareketi, Partiye Ayinde ve PYD temsilcileriyle birlikte ABD'den de bir temsilci katıldı.

'Kürtler uçaklara, tanklara hiçbir zaman boyun eğmemiştir'

Konferans hazırlık komitesi üyesi Hozan Afrin'in yaptığı açılış konuşması ardından söz alan Süleymaniye Valisi Dr. Aso Feridun, konferans bileşenlerini selamlayarak, şunları söyledi: "Kürt halkının rüyaları gerçekleşiyor. Güney Kürdistanlı pêşmergeler Rojava'ya gidip mücadele ediyor. Hakeza Rojavalı savaşçılar gelip Kerkük'te, Maxmur'da, Şengal'de mücadele ediyor. Bugün pêşmerge ve savaşçılar birlikte omuz omuza mücadele yürütüyor. Bu dedelerimizin hayalidir. Kürt halkı hiçbir zaman uçaklara, tanklara karşı boyun eğmemiştir ve eğmeyecektir."

Feridun'un ardından konuşan YNK Merkez Komite Sekreteri Adil Murad ise, Türkiye devletinin Medya Savunma Alanları'na düzenlediği saldırılara dikkat çekerek, "Türk devletinin düzenlediği şiddetli saldırılarda 20'ye yakın uçak ne yazık ki Zergelê köyü ve çevresini bombaladı. Bombardıman sonucunda içlerinde kadınların da bulunduğu 8 yurttaşımız şehit düştü. Aynı zamanda yurttaşların evleri, bağ ve bahçeleri de büyük maddi zarar gördü. Yine Zaxo bölgesindeki bombardımanlarda birçok bölgede yangınlar çıkmış ve bu yangınlar halen devam etmektedir. Bazı günler 50-60 uçak kalkarak sabahtan akşama kadar bu bölgeleri bombalamaktadır" dedi.

'Hiç kimse bir Kürde 'Buradan git' diyemez'

Adil Murat, konuşmasının sonunda, isim vermeden dün Güney Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanlığı'nın yaptığı "PKK Güney Kürdistan'ı terk etsin" açıklamasına atıfta bulunarak, "Süleymaniye aydınlanmanın kentidir. Sizler burada misafir değilsiniz. Sizler de bu kentin sahibisiniz. Bizler de Amed'de, Afrin'de ya da Qamışlo'da misafir değiliz. Oralar da bizim kentimizdir. Kimse yabancı değildir. Kürdistan'da hiç kimse bir Kürde 'Buradan git' diyemez. Kürdistan hepimizin ülkesidir" diye konuştu.

'Rojava, çalışmak isteyen herkese açıktır'

Rojava Aydınlar Birliği Basın Sözcüsü Helim Yusuf ise, gerçekleştirdikleri konferansın amaçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, aydınların kendi görevlerinin farkında olması gerektiğini belirtti. Yusuf, konuşmasına şöyle devam etti: "Temel amacımız Kürdistanlı Aydınları bir araya getirmek ve örgütlemektir. Yine Rojava Aydınlar Birliği'nin bir şubesini Güney Kürdistan'da açmak istiyoruz. Bu şubemizin yönetimini de bu konferansta seçeceğiz. Bu kararı Almanya'da gerçekleştirdiğimiz 4'üncü kongrede almıştık. Bu konferansımızın esas amacı burada HRRK'nin bir şubesini açmaktır. Şubenin üyeleri Güney Kürdistan'da yaşayan Rojavalı aydınlardan oluşacaktır. Bu konferans vesilesiyle diğer bir amacımız da bu aydınlarımızı Rojava'ya taşıyabilmektir."

Rojavalı Aydınlar Birliği'nin temelinin Qamışlo serhildanı ardından 2004 yılında Avrupa'da atıldığını ifade eden Yusuf, "Bugün Rojava, çalışmak isteyen herkese açıktır. Bu sebeple aydınlar olarak çalışmalarımızı artık ülke dışında yürütme ihtiyacı duymuyoruz. Rojavalı aydınlar olarak 5'inci kongremizi Rojava toprakları üzerinde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Konferansta ayrıca Rojava Demokratik Özerk Yönetim Temsilcisi Xerib Hiso, Kürdistan Emekçiler Partisi Temsilcisi Aso Selim, Cizire Kantonu Kültür Bakanı Berivan Xalid ve Güney Kürdistan Aydınları Sendikası temsilcileri de konuşma yaparak mesajlarını sundu.

Konuşmalar ardından basına kapalı olarak devam eden konferansın sonuçlarına ilişkin bugün kamuoyuna açıklama yapılacağı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.