'Süper marketler küçük esnafı öldürüyor'

'Süper marketler küçük esnafı öldürüyor'
Tüketim kültürünün artması süper market zincirlerini ve AVM’leri büyütürken, küçük esnaf ise her geçen gün geriliyor.

VAN - Önce mantar gibi türeyen marketler, ardından zincir halini alan süper marketler, en çok küçük esnafı etkiliyor. Temel ihtiyaçların tümünü içinde barındıran süper marketler tek bir özel firmada ya da bir şahısta toplanmasından kaynaklı, malzemeleri küçük esnaftan daha ucuza alıyor, daha ucuza satıyor. İş yapamaz hale gelen küçük esnaf, işlerinin durma noktasına gelmesinden şikayetçi. Küçük esnafın dar gelirli olması bilinen bir gerçekken, Van’da Vali Mithat Bey Mahallesi’nde bulunan Tepebaşı Modern Sebze Pazarı’nda 7 senedir manavlık yapan Ethem Polat (70), “Böyle olunca büyük esnaf küçük esnafı öldürüyor” dedi. Süper marketlerin kendilerinde bulunan ve aynı yerden gelen ürünü daha ucuza sattığını belirten Polat, bundan kaynaklı işlerinin gün geçtikçe gerilediğini söyledi.

‘Her sene keşke işlerimiz geçen seneki gibi olsaydı diyoruz’

Özellikle süper marketlerdeki indirim kampanyalarının işlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Polat, “Mesela haftada bir indirim yapıyor. Millet de bu indirimi bekliyor. İndirim olunca da herkes oraya gidip bütün eksikliklerini tamamlıyor. İşlerimiz çok düştü. Ve her geçen gün düşüyor. Mesela her sene keşke işlerimiz geçen seneki gibi olsaydı diyoruz. Karşımdaki manav bir haftadır doğru dürüst iş yapmamış” dedi.

Büyük marketler küçük esnafı olumsuz etkiliyor

Yine sebze pazarında hem manavlık yapan hem de market işleten Fikret Karaman (50) ise 20 seneye yakın bir süredir manavlık yaptığını belirterek, süper marketlerin işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Süper marketler ve kendilerinin sattığı ürünlerin fiyatını karşılaştıran Karaman, şöyle devam etti: “Mesela ben portakalı 75 kuruştan veriyorum. Süper market 50 kuruştan veriyor. Biber bizde 5 liraysa süper markette 4 liradır. Süper market sahiplerinin parası var. Zarar etse de umurunda değil. Sebzeyi indirime koyar millet alışverişe gelir. Ama sonra gıdadan kazanır. Halk da tabi ki süper markete gider. Ve orada ne ihtiyacı varsa karşılar. Küçük esnaf da bundan olumsuz etkileniyor.” Karaman, süper marketlerin kendilerine çok yakın olmasından da yakınarak, “En azından şehrin içinde olmaması daha iyi olurdu” dedi.

'Burada iş kalmamış'

“Burada kimse bir şey satamıyor” diyen başka bir manav Cumhur Polat (45) da “Burada iş kalmamış” demekle yetinenlerden. 15 senedir manavlık yapan Polat, çoğu kez siftah bile yapamadıklarını ifade ederek, satamadıkları ürünün çoğu zaman çöpe gittiğini söyledi. Aynı şekilde büyük marketlerin sık sık indirim kampanyası yapmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Polat, “Onların paraları var, ucuza satıyor. Biz zor duruma giriyoruz. Bütün ürünleri bizden daha ucuza indirimden veriyor. Bu durumda biz mağdur oluyoruz” diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.