Sur gözüyle Antakya’yı görmek

Sur gözüyle Antakya’yı görmek
Psikoloji ve toplum bilimleri alanında yaptığı çalışmalar ve yayınlar ile tanınan Psikoterapist & Aile Danışmanı Haydar Alper Eser; son çalışması ile bir kez daha kendinden söz ettirdi.

Şehmus KIZILASLAN

TİGRİS HABER - Sur gözüyle Antakya'yı görmek adlı çalışmasının önemli bir kongrede sunulması için davet aldığını duyuran Eser, bu çalışmanın konusunun ise tüm Diyarbakırlılar'ı ilgilendirdiğini söyledi.

Amed Radyo TV ekranlarında yaptığı PsikoLüzum programı aracılığıyla bölgedeki eksikleri ve yapılması gerekenleri zaman zaman etkili bir şekilde dile getiren Psikoterapist ve Aile Danışmanı Haydar Alper Eser, geçtiğimiz günerde yaptığı bir duyuru ile son çalışmasının önemli bir kongrede sunulmak üzere davet aldığını izleyicilerle paylaşmıştı. Eser, bu çalışmasının konusunun da tüm Diyarbakırlıları yakından ilgilendirdiğini söylemesi, heyecan yarattı.

ss0.jpg

Sur Çatışmaları/Hendek Olaylarının sonuçlarından Sur ilçesi özelinde elde edilen verilerin ışığında, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler ile ciddi hasar alan Antakya'yı karşılaştırdığı sunumunda Eser, çalışmasıyla ilgili Tigris Haber'e konuştu. Bu sunumun çok önemli ve bir deprem ile silahlı bir çatışmanın iki farklı kentte yarattığı tahribatı gözler önüne serdiğini belirten Eser, "Bu şehirde doğdum ve çürüdüm. Sur çatışmaları sırasında bir lise öğrencisiydim. Günlerin ne kadar kötü geçtiğini, zindan zamanları, yaşanan göçleri unutmak mümkün değil. Bir gün akşam haberlerini izlerken 'Antakya çok kötü olmuş, ya burası da öyle olsaydı, ne yapacaktık?' sorusu üzerine aklımda ve kalbimde bir ağırlık hissettim. Biraz da yeniden hatırladım. Burası da tam olarak Antakya gibi olmuştu. İki şehrin de dörtte üçü yok olmuştu. Bir mukayese oluşturabilir miyim diye oturup çalışmaya başladım. Havalimanı trafiğinden tutun da sonrasındaki ilk bir yılda yaşanan göçlere, bölgedeki etnik çeşitliliğin, yaşanan bu toplumsal travmaların öncesi ve sonrasındaki hallerine varan geniş bir taban oluşturdum. Sur için hayli eleştiri vardı. Belki de bir şeyler eksik/yanlış/hatalı yapılmıştı. Aynı şeyler Antakya’ya yapılmasın diye düşündüm. Doğru, 'Sur, Antakya gibİ' olmuştu pek yakın tarihte. Antakya da Sur gibi olmasın diye neler bulabilirimin sonucu, bu çalışmam oldu" dedi.

Okuyuculardan katkı ve eleştiri beklediğini ifade eden Eser, 29-30 Nisan tarihleri arasında Topkapı Üniversitesi Kazlı Çeşme Kampüsü'nde I. Ulusal Topkapı Psikoloji Kongresi kapsamında sunulmak için kabul ve davet almanın kendisini mutlu ettiğini söyledi. Psikoterapist ve Aile Danışmanı Haydar Alper Eser, Mayıs ayı içerisinde Diyarbakır’da da bu anlatımı, yüz yüze de gerçekleştireceğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.