Sur taslağı kabul edildi

Sur taslağı kabul edildi
UNESCO Dünya Miras Komitesi, Sur’la ilgili karar taslağını tartışmaya açmadan olduğu gibi geçirdi.

 

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40.Toplantısı devam ediyor. Toplantının, tehlike altındaki kültürel miras alanlarıyla ilgili gündemlerden biri de Sur’du. Toplantıda, Sur’la ilgili karar taslağı tartışmaya açılmadan olduğu gibi geçirilirken, taslakta Sur’da yapılması gerekenlere ilişkin tavsiyeler ve kararlar yer alıyor.

Sur kararında, Suriçi'nde belli sayıda tarihi binalarda ve anıtsal yapılarda tahribat olduğu vurgulanarak, “Varlığın gelecekte daha fazla tahribat görmeyip korunması için sorumlu yetkililerin tüm önlemleri alması tavsiye edilmektedir. Ayrıca sorumlu yetkililer varlığın ve tampon bölgesinin korunma durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir hasar tespit yapmasına tavsiye etmektedir.” deniliyor. Sur kararında, bu tespit sonuçlarının Dünya Miras Merkezi ve onun danışma kurullarına sunulması gerektiği de vurgulanıyor. Komite tarafından bir diğer tavsiye de şu şekilde yer alıyor: “Varlık üzerindeki tehditlerin doğası ve çapını değerlendirme ve alınması gereken uygun önlemlerin önerebilme amaçlı Dünya Miras Merkezi/Danışma Kurullarından bir reaktif izleme misyonunu davet edilmesi.” Karar taslağında, “Ayrıyeten devlet tarafından Dünya Miras Merkezi'ne 1 Şubat 2017 tarihine kadar varlığın korunma durumuna ilişkin bir güncellenmiş raporun sunulmasını ve Dünya Miras Komitesince 2017 yılında gerçekleştirilecek 41. oturumunda incelenmesi için yukarıda belirtilenleri uygulamasını talep etmektedir.” deniliyor.

Sur’la ilgili görüşmeleri takip etmek üzere İstanbul’da bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi heyeti de, toplantının başladığı ilk günden bu yana Sur karar taslağının kurulda görüşülmesi için çalışma yürütmüştü. Heyet, Sur’daki durumla ilgili bilgi vererek, hazırlanan görüş ve öneri metnini genel kurula, devletlerin temsilcilerine, ICOMOS ve UNESCO temsilcilerine sunmuş, taslağın, bu bilgiler ışığında görüşülmesi için lobi yapmıştı.

Dünya Miras İzleme kuruluşu da açıklama yaptı

Öte yandan Sur’la ilgili karar taslağının görüşülmeden kabul edilmesi üzerine bir açıklama yapan Dünya Miras İzleme kuruluşu (World Heritage Watch), Sur‘da alınan acele kamulaştırma kararından endişe duyduğunu belirtti.  Açıklamada, “Tarihi Sur bölgesinin yeniden inşası, UNESCO’nun ve yerel idarelerin katılımı sağlandıktan ve tarihi kent dokusu ile koruma ve restorasyonun bilimsel standartlarına uygun bir hazırlıktan sonra başlatılmalıdır.” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.