Sur’da yıkım başladı

Sur’da yıkım başladı
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı alınan Alipaşa ve Lalebey mahallerinde yıkım başladı.

Zırhlı polis araçları eşliğinde mahalleye giren kepçeler, önceden boşaltılan binaları yıktı.

Sabah saatlerinde zırhlı polis araçları eşliğinde Dicle Elektrik, DİSKİ ve yıkım ekipleri mahalleye geldi. Bazı evlerin durumunun mahkeme aşamasında olduğunu kaydeden mahalleliler duruma tepki gösterdi ancak tepkilere rağmen önceden boşaltılan iki binanın yıkımına başlandı.

 

Dün sabah saatlerinde Lalebey mahallesine güvenlik güçleriyle birlikte gelen DİSKİ ekipleri mahallenin suyunu kesmek için iş makinesiyle sokak ortasında kazı yapmaya başladı. Mahallelinin itirazları üzerine bir süre ara verilen kazı işlemi güvenlik güçlerinin sokağın içine girerek vatandaşları bölgeden uzaklaştırmasıyla birlikte devam etti. Bir yandan DİSKİ ekipleri mahallenin suyunu kesmek için güvenlik güçleri nezaretinde çalışırlarken bir yandan da mahalle içlerinde önceden boşaltılmış olan bir evin yıkımına başlandı.

Mahalle sakinleri, kaygılı ve tedirgin gözlerle yıkımın yapıldığı evin çevresinde bekleyişlerini sürdürürken, yıkım yapılan alanda güvenlik güçleri de çevre güvenliği alarak yıkılan evin yanına vatandaşların yaklaşmasını önledi.

Yıkımın yapıldığı alanın çevresine biriken vatandaşlar kendi aralarında söylenerek yıkımı izlerlerken, yıkımın tozu dumanı arasında görüşlerine başvurduğumuz mahalle sakini kadınlar evlerini terk etmeyeceklerini söyleyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

 

‘Param olsa bugün bile hemen çıkarım ama yok ne yapayım?’

Zahide Dağ,  “Ben kiracıyım, nereye gitsem kira ödeyeceğim ama bir haftadır ev arıyorum, bulamıyorum. Kiralar çok pahallı, 700 TL kira istiyorlar, depozito istiyorlar. Eşim asgari ücretle çalışıyor, 5 çocuğum var bu kirayı nasıl ödeyelim. Param olsa bugün bile hemen çıkarım ama yok ne yapayım? Param olsa ben de gider lüks bir dairede otururdum, burada kendimi niye mağdur edeyim.”

‘Bu parayla nasıl ev alayım’

Huriye hanım, “İki katlı evim var ve evime 80 bin TL değer biçmişler. Bu parayla nasıl ev alayım. Bize bir çare, Allah aşkına nedir bu? Allah hakkımızı bunlardan bırakmasın. Bizi rahat bıraksınlar.”

 

‘Hem evimden hem de dükkânımdan oluyorum’

Hatice Hanım, “ Evlerimizi yıkmak için bu kadar polis gelmiş, sesimizi çıkarsak biber gazı kullanacaklar, biz ne yapalım. Bu yapılanları Allah kabul eder mi? Bize verdikleri para çok az. Bu parayla evimi mi alayım, dükkânımı mı alayım? Hem evimden hem de dükkânımdan oluyorum. Tayyip Erdoğan Başkan olur da evimiz yıkılmaz dedik, gittik ‘Evet’e oy verdik. Biz Evet’e oy verdik onların ilk işi evimizi yıkmak oldu. Burada zaten o kadar kan döküldü, buraya ne yapsalar da kimseye faydası olmaz. Bizim beddualarımızla beraber buradan hayır görürler mi, inşallah görmezler.”

‘Bizi daha fazla mağdur etmesinler’

İsmini vermek istemeyen mahalle sakini bir kadın,“Son bir haftadır sabah gelip suyumuzu kesiyorlar. Hafta sonu bile gelip suyumuzu kestiler. Şuan sularımız kesik, elektriğimiz kesik. İkinci etap olan diğer mahallelerden su taşıyarak ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Biz çıkmıyoruz, bizi daha fazla mağdur etmesinler” diye yetkililere seslendi.

 

Ekmek parası için yıkıma karıştılar

Ayrıca, yıkıma öğle arası verilmesinin ardından yıkımı yarıda kalan evin etrafını saran hurdacılar canları pahasına yarısı yıkılmış evin üzerinde demir topladılar. Hurdacılar kimisi, binanın yıkılmış molozları arasında balyozlarla beton parçalarını kırarak demirleri ayıklamaya çalışırken, kimisi ise yarı yıkılmış olan ve tümüyle yıkılma tehlikesi olan binanın üzerine çıkarak demir makaslarıyla inşaat demirlerini kestiler. Hayatlarını hiçe sayarak yarı yıkılmış halde olan binanın üzerinde ekmek parası için balyoz sallayan hurdacılara güvenlik güçleri herhangi bir müdahalede bulunmazlarken, yıkımın sürdüğü alanda çocukların rahat dolaşıyor olmaları ise ayrı bir sorun olarak göze çarptı.

Ali ABBAS YILMAZ-ÖZEL

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.