Suriye iç savaşı: yoksulluk, işsizlik ve fuhuş

Suriye iç savaşı: yoksulluk, işsizlik ve fuhuş
Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle binlerce mültecinin göç ettiği Antep, mültecilerin göç ettikleri yerlerde nasıl bir yaşam sürdüğünü kanıtlar nitelikte.

ANTEP Suriye'de yaşanan iç savaş dördüncü yılına girerken, savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların dramı Türkiye ve bölge illerine yansıyor. Göçlerin en yoğun yaşandığı kentlerin başında gelen Antep'te, resmi rakamlara göre 200 binin üzerinde mülteci yaşıyor. Ancak kayıt yaptırmayan ve yeni girişler göz önünde alındığında mültecilerin sayısının 500 bine ulaştığı belirtiliyor. Kentte sağlık, eğitim, ekonomi, güvenlik gibi alanlarda Suriyeli mülteciler için dernek ve kurumlar olsa da bu kurum ve kuruluşların mültecilerin ihtiyaçlarını gidermede eksik kaldığı aktarılıyor. Mültecilerin sayısındaki artış iş gücü potansiyelini de beraberinde getirerek, kentte ekonomiye olan etkilerini gözler önüne seriyor. Bazı sendikaların edindiği bilgilere Antep'te bulunan fabrikaların birçoğunda kaçak işçi sayısında yüzde elli oranında artış olduğu ve asgari ücretin 150 TL'ye düştüğü ifade ediliyor. Sendikalar, Suriyeli mültecilerin Antep'te özellikle tekstil, ayakkabı, inşaatlar ile küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalıştıklarını da ekledi. Bununla beraber sivil toplum örgütlerinin verdiği bilgilere göre ise her yıl asayiş suçlarında yüzde 10'luk bir artış söz konusu. 


Çocuk işçiler ve dilencilik hızla artıyor

Mültecilerin gelmesi ile beraber oluşan diğer bir temel nokta ise güvenlik sorunu. Gelenler arasında şiddet, hırsızlık, gasp gibi çeşitli alanlarda suç işlemiş kişilerin bulunması halkı tedirgin ederken, Suriye'de savaşan IŞİD gibi çetelerin çocukları kaçırma olayı da gündeme oturdu. Bu güne kadar çocuk işçi sayısında da ciddi bir artış olduğu gözlenirken, çocuklar genellikle kâğıt toplayıcılığı ve dilencilik yapıyor. Dilencilik, sadece çocuklarla sınırlı değil aynı zamanda Suriyeli birçok kadında da dilencilik yaparak, para elde ediyor. Ayrıca kentte yaşanan mülteci yoğunlaşmasıyla birlikte fuhuş vakalarında da ciddi artış olduğu gözlemleniyor. 


'Yaşamak için yapıyorum'

Dilencilik yapan diğer bir kadın olan A.S., ise Antep'e bir buçuk yıl önce Halep'in Azez ilçesinden kaçarak geldiklerini belirtti. A.S., dilencilik yaparak elde ettiği paranın kendisi ve ailesine yetmediğini, daha çok para kazanmak için bedenini sattığını ifade etti. A.S., " Bu durumun aşağılık olduğunu biliyorum fakat bunu yapmak zorundayım. Çünkü birkaç gün sonra yaşamak için bunu ihtiyacım olacak. Umarım bu savaş biter biz de bu sefaletten kurtuluruz" diye konuştu. Antep halkı ile Suriyeli mülteciler arasında yaşanan kavgalar da had safhaya ulaşırken, en son 3-4 gün önce Karayılan Mahallesi'nde halk ile Suriyeli mülteciler arasında yaşanan gerginlik nedeniyle yetkili makamların Antep'te sadece mültecilerden oluşan bir semt inşa edeceği konuşulmaya başlandı.Nazım Daşdan(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.