Suriyeli çocuklar donarak ölüyor

Suriyeli çocuklar donarak ölüyor
Suriye'de kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar nedeniyle Halep ve Humus'ta 2 çocuk donarak hayatını kaybetti.

İSTANBUL -Suriye'de kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar, temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan binlerce kişiyi ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Halep ve Humus'ta şiddetli soğuğa dayanamayan 2 çocuk donarak hayatını kaybetti.

Aylardır rejime bağlı güçlerin ağır kuşatması altındaki Humus'un Rasten bölgesinde bulunan yerel aktivistler, 1 yaşındaki bir çocuğun, donarak hayatını kaybettiğini bildirdi. Soğuktan donarak hayatını kaybeden çocuğun görüntüleri de internette yayınlandı. Görüntülerde, bir battaniyeye sarılan bebeğin soğuktan kaskatı kesilmiş halde olduğu görülüyor. 

Öte yandan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Halep'te Hüseyin et-Taviyl isimli 6 aylık bir çocuğun donarak öldüğü duyurdu. 

SMDK'dan acil yardım çağrısı

SMDK'nın açıklamasında, devam eden çatışmalar ve rejimin kuşatması nedeniyle açlık ve susuzlukla mücadele eden sivil halkın, zorlu kış şartlarında tamamen çaresiz hale geldiği belirtilerek, acil yardım yapılmaması halinde kitlesel ölümlerin başlayacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, iç savaş nedeniyle ülke içinde evlerinden olan 4 milyon kişiyle çevre ülkelere sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyelinin tehdit altında olduğu kaydedildi. 

Dünya genelinde yardım kuruluşlarına da çağrıda bulunan SMDK, özellikle derme çatma kulübelerde yaşayan yaşlıların ve çocukların ölümle karşı karşıya olduğunu, acil yardım yapılmaması durumunda büyük bir insanlık krizinin yaşanabileceğini kaydetti, Açıklamada, yardım yapacak bütün kuruluşlara, yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda kolaylık sağlanacağı belirtildi. 

SMDK'nın açıklamasında, zorlu kış koşulları nedeniyle hastalık ve donma tehlikesi geçirebilecek insanlara tıbbi müdahale imkanlarının da yetersiz olduğu, aynı zamanda elektirik ve cihaz yetersizliği nedeniyle de ölümlerin yaşandığı kaydedildi.

Soğuklar toplu ölümlere yol açabilir

Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelerde görev yapan doktorlar ise ülkedeki çetin kış koşulları ve gıda maddelerine ulaşımın imkansızlaşması nedeniyle toplu ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Doktorlar, yaptıkları ortak açıklamada, "Tüm muhalif gruplara ve dünya genelindeki yardım kuruluşlarına sesleniyoruz: İlerleyen günlerde soğuk ve açlık nedeniyle toplu ölümler yaşanabilir" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, "Suriye'deki aç çocuklar ve aileleri 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.