Suriyeliler için "tek umut kapısı" Türkiye

Suriyeliler için "tek umut kapısı" Türkiye
Ülkelerinde yaklaşık 3 yıldır süren savaş nedeniyle Türkiye'ye kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin geliş nedenleri arasında diyalog, akrabalık ve güven ilişkileri ön plana çıkıyor.

URFA - Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye'yi tercih etmelerinde diyalog, akrabalık ve güven ilişkisi ön plana çıkıyor. Yaklaşık 3 yıldır devam eden olaylardan dolayı yaşadıkları toprakları terk eden binlerce Suriyeli, Türkiye'ye sığınıyor. Şu ana kadar 200 bini aşkın Suriyeli, 10 ildeki çadır ve konteyner kentlerde barınıyor. Kampların dışındaki yaklaşık 500 bini aşkın sığınmacı ise akrabalarının yanında ya da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşıyor.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren komşu ülke halkına yardım elini uzatan Türkiye, misafirlerinin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Sığınmacılar ise Türk halkı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a duydukları güven ve komşuluk ilişkilerinden dolayı Türkiye'yi tercih ediyor. Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilerin Türkiye'ye gelmeye başladığı günden itibaren onlara yardımcı olma gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

"Birçoğunun Türkiye'de akrabası var"

Sığınmacıların Türkiye'ye geliş nedenlerine değinen Gerem, şunları kaydetti: "Bu insanların Türkiye tercih etmesinin birinci nedeni komşu olması ancak en önemli gerekçeleri ise birçoğunun Türkiye'de akrabası var. Dolayısıyla kendi ırkı ve akrabalarıyla kolay diyalog kurabiliyor. Onun için özellikle Türkiye ve daha çok sınır illerinde Suriyeliler kalmayı tercih ediyor. Bizim sınır illerimizdeki birçok insanın da orada akrabaları ve yakınları var. Bu amaçla bu insanlar, 'Şanlıurfa'ya, Gaziantep'e, Hatay'a gideyim, oradaki akrabalarım ve yakınlarım bana sahip çıkar' düşüncesiyle geliyor."

Yaklaşık 9 ay önce İdlib kentinden kaçarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fatma Feyyaz ise Harran ilçesindeki konteyner kentte 5 çocuğu ile hayata tutunmaya çalıştığını söyledi. Türkiye'de çok iyi şartlarda ağırlandıklarını vurgulayan Feyyaz, "Biz Türkiye'ye Recep Tayyip Erdoğan için geldik. Biz Erdoğan'ı çok seviyoruz, onun bize bakacağına inanıyoruz. Türkiye çok iyi bir ülke. Bize çok iyi davranıyorlar" dedi.

Fevzettin Acar da Türkiye'ye, önce Allah'a daha sonra ise Türk halkına ve Başbakan Erdoğan'a güvendikleri için geldiklerini söyledi.  Tahir Abdullah ise savaşın şehirlerini etkisi alması üzerine yaklaşık 100 kişiden oluşan akrabasıyla Türkiye'ye sığınmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.