Surların taşları satılıyor!

Surların taşları satılıyor!
Diyarbakır'da "kentsel dönüşüm" kararıyla yıkılan evlerin molozlarının arasından bazı kişilerce ayıklanan bazalt taşlar, UNESCO tarafından koruma altına alınması beklenen tarihi surların restorasyonunda kullanılabilecek bu taşlar, satın alınan kişilerce o

Diyarbakır'ın "kentsel dönüşüme" maruz kalan tarihi merkez ilçesi Sur'da, yıkılan tarihi evlerden arta kalan molozlar arasından ayıklanan siyah bazalt taşlar, yetkililerin duyarsızlığı yüzünden bazı kişilerce ticari amaçla satılıyor. Kültür Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir ve Sur Belediyesi tarafından 2009 yılında başlayan ve hala devam eden çalışmalar sonucu tespiti yapılan evler, bir bir yıkılmaya başlandı. Yıkılan bu evlerin molozları arasında kalan üzerinde kimi yazıtların da yer aldığı tarihi bazaltta taşlar, müteahhit şirket yada kimi kişilerce özel olarak ayıklandı. 

Toplanan bu bazalt taşlar, bir traktör römorku dolusu olarak 200-300 TL arasında değişen bir rakamla muhafaza edildiği yerlerde ticari olarak satışa sunuluyor.

UNESCO tarafından koruma altına alınması beklenen tarihi surların restorasyonunda kullanılabilecek bu taşlar, satın alınan kişilerce otantik bir görünüm vermesi için duvar süslemeleri için kullanılıyor. UNESCO'nun Diyarbakır Surları için beklenen koruma kararını vermesi halinde surların restorasyonu için büyük ihtiyaç duyulacak bu taşlar, yeniden Karacadağ'dan çıkarılmak ve getirilmek zorunda kalınacak. Bu da büyük bir maliyete karşılık geliyor. 

Surların silueti için bazalt taşları çok önemli 

Taşların piyasada ticari olarak satılması konusu yöneltilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye yetkilileri ise bu durumdan haberdar olmadıklarını söyledi. Konuyu araştıracaklarını belirten yetkililer, eğer bu konuda bir eksiklikleri varsa üzerinde duracaklarını söyledi.Gökhan Altay(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.