Suruç'ta 15 Kobani mahallesi kuruldu

Suruç'ta 15 Kobani mahallesi kuruldu
Kobanili sığınmacılar için Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Türkiye'nin en büyük çadır kenti kuruluyor.

İlyas AKENGİN

 15 Mahalleden oluşacak 35 bin kişilik çadır kentin nüfusu 4 ilden daha kalabalık olacak. Kaymakam Abdullah Çiftçi; geçici olarak akrabaların yanında kalan sığınmacıların çadır kentine yerleştirileceğini söyledi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'de Halep'e bağlı Kobani ilçesini 15 Eylül'de kuşatmasının ardından 345 köy ve mezra tamamen boşaltıldı. Can güvenliği nedeniyle Kobani ve çevresinden Türkiye'ye 200 bin üzerinde kişi göç etti. Güneydoğu'daki akrabalarının yanında ve belediyelerin oluşturduğu geçici çadırlarda geçici olarak barınan Kobanili mülteciler için kışlık çadır kent kuruluyor.

4 İLİN KENT NÜFUSUNDAN BÜYÜK

Suriyeli misafirlerin barınma ihtiyacının karşılanması için Başbakanlık Afet ve Durum Acil Yönetimi Başkanılı (AFAD) ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kolları sıvadı.Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde 1000 dönüm arazi üzerinde Türkiye'nin en büyük çadır kenti yapımı tamamlama aşamasına geldi. Kobani mültecileri için her biri 16 metre kare büyüklükte toplam 7 bin çadır kışlık çadır kuruluyor.15 Mahalleden oluşacak çadır kente 35 bin kişi barınacak. Çadır kentteki nüfus kalabalığı; Tunceli, Ardahan, Bayburt ve Gümüşhane kent nüfuslarından daha yoğun olması bekleniyor.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, çadır kent çalışmalarını düzenli olarak denetliyor.

OKUL, HASTANE VE OYUN ALANLARI

Daha önce ‘Kobani'ye de kaymakamım' diyen Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, akrabalarının yanında kalan mültecilerin 25 Ocak'tan itibaren kampa yerleştirilmeye başlanacağını belirterek şunları söyledi; "Dev çadır kente 35 bin kişi yerleştirilecek. Bu nüfus kalabalığı birçok ilden daha fazla olacaktadır.

Sığınmacıların tüm ihtiyaçlarının karşılanması için ayrıca marketler kurulacak. 3 Öğün yemek vereceğiz ancak mültecilerin kişisel ihtiyaçlarını gidermek için 85 TL'lik alış-veriş kartları dağıtacağız. 15 Mahalleden oluşacak çadır kente; idari alan ve mahallelerin dışında yetişkinler için psiko-sosyal alanlar, okul, çocuk oyun alanları, spor alanları, hobi bahçeleri, mesire alanları, hastane ve olası yangınlar için itfaiye birimi kurulacaktır."

PKK'nin Kobani mültecilerin çadırlara gitmemesi yönündeki iddialarına Kaymakam Çiftçi: "Mültecilerin çadır kentlere gitmesini engellemek için resmi olmayan bazı duyumlar alıyoruz. HDP Milletvekilleri ile görüşerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. Ancak zor şartlarda akrabalarının yanında kalan binlerce Kobanililerin gelmek için bize başvurusu var. Çadır kente en kısa sürede dolacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.