'TAHİR ELÇİ' YAŞATILSIN

'TAHİR ELÇİ'  YAŞATILSIN
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin tarihi dört ayaklı minarenin önünde katledilmesinin üzerinden geçen bir haftayı aşkın bir zaman içinde soruşturmaya dair pek bir mesafe kat edilmezken, Diyarbakır halkı barış elçisinin unutulmaması , yaşatılması

Tigris Habere konuşan  vatandaşlardan  esnaf Mehmet Budak, " Tahir Elçi'den sonra minarenin ayaklarından biri yıkılmış demektir.  Tahir Elçi, hem avukat olarak hem insan hakları savunucusu olarak hem de bir barış elçisi olarak bizim büyük bir değerimizdi.  Tahir Elçi'yi katledenler o kurşunu sadece Tahir elçiye sıkmadılar, o kurşun halkımızın barış umuduna sıkılmıştır" dedi.

 

Diyarbakır halkı barış elçilerinin adını yeni hava alanında görmek istiyor. Barış umudunun yükseltilmesi için, yeni hava alanına Tahir Elçi'nin adı verilsin.

Tigris Haber Gazetesi olarak Diyarbakır  halkına Tahir Elçi'nin adının yeni Hava alanına verilmesinin nedenlerini sorduk.

 "Yaşamını barışa adamış bir insan"

Tahir Elçi'nin adının hava alanına verilmesi konusunda görüşlerini sorduğumuz  öğrenci, Muhammet Seyfi Yorulmaz,  "Yaşamını barışa adamış bir insan olarak Tahir Elçi'nin adının yaşatılması için, Hava alanına verilmesini isterim" dedi.

" Tahir Elçi'den sonra tarihi  minarenin ayaklarından biri yıkıldı"

İşyerini kapamak zorunda kalan ve bugün işsiz olduğunu, iş aradığını söyleyen Mehmet Budak, " Tahir Elçi Kürt halı için çok büyük bir değerdir. Elçi dört ayaklı minarenin ayaklarında katledildi. Tahir Elçi'den sonra tarihi  minarenin ayaklarından biri yıkılmış demektir.  Tahir Elçi, hem avukat olarak hem insan hakları savunucusu olarak hem de bir barış elçisi olarak bizim büyük bir değerimizdi.  Tahir Elçi'yi katledenler o kurşunu sadece Tahir elçiye sıkmadılar, o kurşun halkımızın barış umuduna sıkılmıştır.  Biz Kürt halkı olarak hiç bir zaman savaştan yana değiliz. Yıllardır, tank, top, silah, bomba altında yaşamaya mecbur edilmişiz.  Artık kendi toprağımızda özgürce, barış içinde, insanlarımız öldürülmeden yaşamak istiyoruz. Her zaman barıştan yana olan bir halk olarak bugün yiğit bir savunucumuzu kaybettik. Hem de arkasından kalleşçe sıkılan bir kurşunla kaybettik barış elçimizi. Tabii ki Tahir Elçi gibi bu halkın yiğit, onurlu, mücadeleci bir evladının adının hava alanına verilmesini isterim.  Tahir Elçi katledilmemiş olsaydı bile, yaşamını barışa adamış bir  insanın adının hava alanına verilmesini isterdim.Tahir Elçi'yi  biz zaten biliyoruz, tanıyoruz, ama onu hiç bilmeyen birilerinin dahi en azından bu vesileyle onun adını duymaları, öğrenmeleri bizi onurlandırır.  Sonuçta hava alanına uluslararası  bir çok yolcu gelecek ve  Tahir Elçi adı karşılayacak onları. Ve biz Amed'in o yiğit avukatını,  faili meçhullerin o yiğit savunucusunu dünyanın her tarafından gelecek olanlara bir bir anlatacağız" diyerek görüşlerini belirtti.

"O bizim barış elçimizdi"

 

İşçi Mehmet Ali YURDAKUL ise,  "Kürt halkının mücadelesinin öncülerinden biri olduğu için, Tahir Elçi adının unutulmaması, yaşatılması, onu tanımayanlara tanıtılması için hava alanına adının verilmesini istiyorum. Tahir Elçi gibi insanlarımız kolay yetişmiyor, ama maalesef ki çok kolay kaybediyoruz.  Tabii ki Tahir Elçi adının unutulmaması, yaşatılması gerekiyor. O bizim barış elçimizdi ve barışın bayrağını yükselten bir değerimizin adının havaalanına verilmesinden memnuniyet duyarız." dedi.

"Bugün doğan çocukların adı zaten Tahir"

Tahir Elçi'nin katledilmesinden sonra faili meçhul davalarının sahipsiz kaldığını belirten, yüksek okul mezunu işsiz genç, Arafat Yılmaz, " Tahir Elçi, toplumun barışı, selameti açısından çok büyük emeği, çabası olan bir insanımızdı.  Tahir elçi katledildi ve faili meçhullerin davaları sahipsiz kaldı. Tahir Elçi, hem öldürülüş biçimiyle hem de yaşamı boyunca sürdürmüş olduğu mücadelesiyle elbette ki  unutulmamalı, yaşatılmalı. Tahir Elçi adı hava alanına da stadyuma da kentin en büyük caddelerine, alanlarına da verilmeli. Yalnız, maalesef ki biz kaybettiğimiz değerlerimizin ardından ancak onların isimleriyle onları yaşatmaya çalışıyoruz. Aslında  onları sadece isim üzerinden yaşatma çabamız da  eksiktir bana göre. Hava alanına Tahir Elçi adı verilir mi bilmiyorum ama bugün doğan çocukların adı zaten Tahir olarak konuluyor. Bu halkın yüreğine barış tohumları eken bir Elçi'ydi Tahir adı ve Kürt halkı zaten elçisini bağrına basmıştır. Tahir Elçi'nin ardında Amed halkı yüz binler olarak yürümesini bilmiştir. Ama Tahir Elçi'yi katledenler ne yazık ki 'Elçi'ye zeval' etmişlerdir. Kürt  halkı ne barış elçisine zeval edenleri ne de barış'ın elçisi o yiğit avukatlarını unutmayacaktır. " dedi.

"Bugün öncelikli olan Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasıdır."

Tahir Elçi'nin adının hava alanına ya da başka bir yerlere verilmesi tartışmalarının zamansız olduğunun altını çizen Ferhat Özer, şöyle ise şöyle  konuştu: " Birincisi, daha Tahir elçiyi katliamının failleri bulunmadan, bu kalleşçe cinayet aydınlatılmadan, Tahir Elçi adının bir yerlere verilmesi tartışmasını yersiz bulduğumu belirtmek isterim. Tahir Elçi gibi bu halkın barış umudunu büyüten bir insanın adının Hava alanına yada başka bir yere verilmesi iyi olur, ancak şimdi değil. Bugün öncelikli olan Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasıdır."

"Tahir Elçi ismi bundan böyle barış umudunun en güçlü simgesidir. "

Amed halkından kime sorulsa Tahir Elçi için aynı şeylerin söyleneceğini belirten Cemal Çaktu, " Tahir Elçi'nin son sözü barıştı ama katledildi. Tahir Elçi'nin son sözü gibi onun yaşamı da  bir bütün olarak barıştı. Şimdi Amed halkından kime sorsanız Tahir Elçi için aynı şeyleri söyleyecektir. Tahir Elçi  bu halkın barış Güverciniydi. Tahir Elçi'nin adının hava alanına ya da başka bir yere verilmesi tabii ki onu geri getirmez ama isterim Tahir Elçi adının hava alanında olmasını. Bugün şehrin önemli yerlerine bir isim verilecekse bu herkesten önce Tahir Elçi'nin ismi olmalıdır. Tahir Elçi ismi bundan böyle barış umudunun en güçlü simgesidir.

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.