Tahrip edilen Hewsel'e ağaç dikmek çözüm değil!

Tahrip edilen Hewsel'e ağaç dikmek çözüm değil!
Hevsel Bahçeleri'ndeki 7 bin ağacın kesilerek tahrip edildiği alanın yeniden yeşertilmesi için valilik "ağaç kampanyası" yapılması için genelge yayınlarken, DÜ Biyoloji Ana Bölüm Başkanı Prof. Selçuk Ertekin, alanın gelişi güzel ağaçlandırılmasına karşı ç

DİYARBAKIR - "Zaten tahribat var. Tahribatı düzeltmek için çare ağaç dikmek değildir" diyen Ertekin, uzmanların gözetiminde yapulacak bazı çalışmalar sonucunda bölgenin ekosisteme en uygun olan Fırat kavağı dikilmesinin uygun olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan ortak karar ile Dicle Vadisi içinde yer alan Hevsel Bahçeleri'nde 7 bin ağacın kesilmesi, yurttaşların ve çevre örgütlerinin günler süren tepkisine yol açmıştı. Gelen tepkiler sonucu ağaç kesimi durdurulsa da Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, ağaç kesimini meşrulaştırmaya çalışmaya devam etti. Rektörlük, 'ağaç kesimi devam edecek' açıklamasının ardından BDP Gençlik Meclisi, MEGAM-DER ve DÜÖ-DER, "Ağacıma, toprağıma, tarihime, geleceğime dokunma", "Hevsel'den Gezi'ye Dicle direniyor" sloganı ile Dicle vadisinde nöbet eylemine başladı. 20 gün süren nöbet eylemi, ağaç kesiminin son bulmasıyla sonuç verdi. Eylemci gençler ile görüşen Diyarbakır Valisi, konuya ilişkin ilgili kurumlara bir yazı göndererek ağaç kesimini durdurduğunu açıklamıştı. Valilik yayınladığı genelge ile bölgenin yeniden ağaçlandırmasını da istedi. Ağaç kesimin yapıldığı alanda yeniden ağaçlandırma yapılması için hazırlanan genelge, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü'ne gönderildi. 

Konunun muhataplarından Dicle Üniversitesi Rektörlüğü konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise, çalışma için sonbaharı gösterdi.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.