Taksicilere kim dur diyecek!

Taksicilere kim dur diyecek!
Diyarbakır’da bulunan taksicilerin taksimetrelerini açmaması ve bazı duraklarda yolculardan ekstra ücret alması büyük tepki toplarken, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ise yetersiz denetimleri taksicilerin işine yaradı.

 

Diyarbakır'da görev yapan taksicilerin taksimetre açmadan yolcuları istediği yere götürmesi ve taksicilerin havaalanı ve otogar gibi belli duraklarda yolculardan ekstra ücret alması vatandaşları mağdur etti. Taksicilerin gelen şikâyetleri ve kesilen cezaları dikkate almaması da kafaları karıştırdı.  Konu ile ilgili Belediye zabıta ekiplerinin ise yeterli denetim yapmaması taksicilerin adeta ekmeklerine bal sürdü. Konu ile ilgi 153 numaralı şikâyet hattı ile Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı yetkilileri bilgi vermezken, TİTAK Başkanı Mehmet Yalçın gazetemize konuşarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Yalçın, otogar ve havaalanındaki taksicilerin yaptığı işin yasa dışı olduğunu söyledi. Yalçın, kentte 1146 taksinin çalıştığını, otogar ve havalimanında çalışan taksicilerin valiz indirme bahanesiyle vatandaşlardan ekstra ücret aldığını, taksimetrenin zorunlu olmasına rağmen açmamalarının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Havalimanı ve otogardan gelen yolcuların genelde yabancı olduğunu, bu durumun kent için kötü bir izlenim bıraktığını dile getiren Yalçın, “Vatandaşlardan fazla para alan, taksimetresini açmayan araçların fotoğrafını çekin ve 153’e şikayet edin” dedi.

Büyükşehir Belediyesinin yetersiz denetimleri nedeniyle taksimetre açmayan, vatandaşlardan fazla para alan taksicilerin durumunu ve taksicilerin genel sorunlarını TİTAK Başkanı Mehmet Yalçın ile görüştük.

 “YÜZ KIRK ALTI TANE TAKSİ VAR”

Kentte 1146 adet taksi bulunduğunu kaydeden Yalçın, “Bunlardan 33 tane havaalanına bağlı olarak 40 tanesi de Diyarbakır otogarına bağlı olarak çalışıyor. Taksilerden bin yetmiş üç tanesi Ticari Taksiciler Kooperatifine bağlı olarak çalışıyor. Kent içinde 59 tane durağımız var. 20 tane alanımız var, alana göre araç sayısını belirliyoruz ve herkes kendi alanında çalışıyor” dedi.

Taksiciler için önemli projelere imza attıklarını kaydeden Yalçın, “Geçmiş dönemlerde çalışma faaliyetlerimiz oldu. Şuan taksiler için çekici aldık, tüm taksicilerimize ücretsiz olarak çekici hizmeti veriyoruz. Buna ek olarak yeni duraklar kurduk. Ekstra olarak ana antenlerde cep aldık, esnafın daha rahat çalışabilmesi için bu gibi faaliyetler yaptık” diye konuştu.

“KORSAN TAKSİ KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ”

Bazı konularda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile çalıştıklarını belirten Yalçın, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Cep çalışmamız var bundan kastım taksilerin durduğu yer onlar, belediyenin komisyonuyla ve alt komisyonuyla yönetiliyor. Gelip bakarlar uygun mudur? Değil midir Diye, ona göre komisyona sunarlar, o konu da bize yardımcı oluyorlar. Mesela şuan bizim verdiğimiz yıllık 430 lira kira veriyoruz. Zam yapılması lazımdı ancak yapmadılar. Taksilerin işgaliye parasını almıyorlar, kendilerine ne talepte bulunursak geri çevirmiyorlar, yardımcı oluyorlar”.

 

 

Taksiciler gün içinde ne gibi zorluklarla karşılaşıyor?

Kent içinde en çok trafik sıkışıklığından etkilendiklerini belirten Yalçın, “Özellikle korsan taksicilerle baya sıkıntı yaşıyoruz. Taksicilerde aynı şekilde bu sorunu yaşıyor, şuanda bu sorunu gereken kurumlara gerekli dilekçelerle verdik. Ama şuana kadar bir uygulama yapılmadı. Bu hususların tespit edilmesi gerekiyor. Bazı taksiciler durak dışından yolcu alıyor. Bunu gördüğümüzde taksiciler ‘akrabalarımı aldım, arkadaşımı aldım’ diyip geçiştiriyorlar. O yüzden pek fark edilmiyor ve önlem alınmıyor. Bu konuda önlem alınması lazım ama pek dikkate alınmıyor” şeklinde konuştu.

Taksicilerin sicil kaydı var mı?

Yalçın, “Şoförleri biz işe almıyoruz araç plaka sahipleri işe alıyor. Şoförlerde yok ama mal sahiplerinde var sabıka kaydına sigortalı olup olmadığına belediye bakıyor” dedi.

“TÜRKİYE'NİN EN UCUZ TARİFESİNİ BİZDE”

Taksimetreye zam yapmayı düşünmediklerini ifade eden Yalçın, “Şuanda biz zam yapmayı düşünmüyoruz. Zaten şuanda Türkiye'nin en ucuz tarifesini biz yapıyoruz bu tarifeyi özellikle uyguluyoruz. Tabi ki yakıt fiyatları artmadığı sürece. Biliyorsunuz ki, sigorta poliçelerine her gün zam geliyor. Buna istinaden de esnaflarımızdan talep gelmedikçe zam yapmayı düşünmüyoruz. Fiyatları şikayet edip fazla bulan pek olmuyor.  Şuan Türkiye’deki 81 ilin altındadır bizim fiyatlar. Ve şuan en ucuz tarife bizde, bunu bilinçli olarak yaptık. Halkımıza daha iyi bir hizmet sunmak için. Zaten biliyorsunuz Türkiye’nin hiçbir yerinde tek tip araç yoktur. Araçlarımız hepsi klimalı modern, duraklarımızın hepsi oturmuş, duraklarımızın yeri belli” diye konuştu.

“TAKSİCİLER TAKSİMETRE AÇMAK MECBURİYETİNDELER”

Birçok taksicinin taksimetre açmamasına ilişkin de konuşan Yalçın, “Taksimetrenin her şekilde açılması lazım. Bu mecburi bir durumdur. Bu durumu taksici arkadaşlara defalarca illettik. Bizim zaten taksiye indi bindi ücretimiz 5 TL'dir. Bunun altında olursa taksiciler bu ücreti almak zorunda, bu belediyenin vermiş olduğu bir rayiçtir. Bu konuda tüm taksicilerin taksimetre açması zorunludur.  İsterse bin lira, isterse yirmi lira taksimetrede ne yazıyorsa onu almak zorunda. Taksicinin fazlasını alması yasal değil. Bu konuda da zaten yazılı broşür çıkardık, tüm taksilerin arkasına ve vatandaşların daha iyi görebileceği yerlere yapıştırdık. Vatandaşlar taksimetresini açmayanı şikâyet etsinler, fotoğraf çeksinler, zaten bizim telefon numaralarımız var. Bizi ve belediyenin 153 no’lu şikâyet telefon numarasını aramaları gerekir. Bu numara arandığı durumda yanlış yapanlara gerekli cezai uygulamalar yapılıyor” dedi.

Ne tür cezai uygulamalar yapıyorsunuz?

Taksimetresini açmayanlara para cezası verildiğini kaydeden Yalçın, “Şoföre 390 lira, aracın sahibine de 390 lira para cezası kesiyorlar. Bu belediye tarafından kesilen bir ceza, taksici taksimetresini açmamışsa bizde gerekli cezaları uyguluyoruz. Taksicilerin trafik kurallarına uymadığı yönünde telefonlar geliyor o konuda da biz gereken mücadeleyi veriyoruz. Şikâyet geldiği zaman durakta taksilerini bağlıyoruz, çünkü bu yasaya aykırı olan bir şeydir. Trafik polisi ve zabıta trafiğin kontrolünü yaparlarsa sorunlar daha da azalır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“HAVAALANINDAKİ TAKSİCİLER FAZLA ÜCRET ALIYOR”

Havaalanında ki şoförlerin taksimetreyi açmadığı ve 5 TL fazla para aldığı konusuna da değinen Yalçın, “Havaalanındaki taksiler bize bağlı değil, ayrı çalışıyorlar.  Biz taksilerde taksimetre açma tarifesini aldığımız zaman kendileriyle görüştük, başkanlarıyla da görüştük. Tarifeye uyacaklarını illettiler. Onlarda taksimetreyi açmak zorunda, bizde açmak zorundayız. Onların kooperatifi ayrı, bu nedenle yorum yapmam çok doğru değil. Ama bu konudaki düşüncem havaalanındaki ve otogardaki taksiciler evet fazla ücret alıyorlar. Havaalanından ve otogardan gelen vatandaşların çoğu yabancı başka ülkeden veya ilden geliyorlar. Kötü bir izlenim bırakıyor bu durum. Bu bize de yansıyor ve bize de mal oluyor. Havaalanındaki taksiciler ne kadar fazla para alıyor bilmiyorum ama onların yaptığı yasa dışı. Havaalanı konusunda bize de şikâyet geliyor şikâyet geldiği zaman biz direk vatandaşa söylüyoruz, 153’ü veya emniyeti arayın. Yanlış yapanın plakasını verin çünkü biz kalkıp ta onlara ceza veremeyiz. Biz başkanlarını arıyoruz, bilgilendiriyoruz.  Onlar gerekli işlemleri yapıyorlar. Fazla ücret vermek istemeyen vatandaşlar, bizdeki tarifeyi bildiği için taksimetrenin açılacağını ve daha ucuza gideceğini bildiği için oradaki taksilere binmiyorlar. Bizi arıyorlar, müşteri aradığında bizde bas konuş sistemi var en yakın yerdeki taksi nerde ise gider vatandaşı alır gitmek istediği yere bırakırız” dedi.

Taksilere kamera sistemi geliyor

Belediyenin vermiş olduğu yetkinin dışına çıkmadıklarını ifade eden Yalçın, “Biz kooperatif olarak taksimetrenin çalıştırılmasından yanayız, belediyenin bize vermiş olduğu sorumluluğun dışına çıkamayız. Onun dışında bizim istediğimiz tek bir şey vardır, biz ricada da bulunuyoruz. Duraklara yazı gönderiyoruz, bazen biz gidiyoruz ve taksicilerin taksimetrelerini açmaları konusunda uyarıyoruz. Ama bazı esnaflarımız var duyarlı değiller. Bu konuda bize bir genelge geldi, bütün ulaşım araçlarına yakın sürede kamera sistemi takılacak. Bu durum komisyondan geçti. Artık taksimetresini açmayan, trafikte saygısızlık yapan vatandaşa karşı belediyede ve emniyette görünecek” diye konuştu.

 

 

Ali VURANEL-özel haber

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.