TALEP ÜZERİNE PROJE DEĞİŞTİRİLİR!...

TALEP ÜZERİNE PROJE DEĞİŞTİRİLİR!...
Büyükşehir Belediyesi, park alanı olarak belirlenen yerin bir bölümüne cami yapılmasına karar verdi.
Resul Önen -özel haber

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, imar planında park yeri olarak belirlenen alanın camiye dönüştürülmesi yönünde aldığı karara mahalle sakinleri tepki gösterdi. Merkez Kayapınar İlçesi Mezopotamya mahallesinde bulunan park alanının camiye dönüştürülmesine tepki gösteren site sakinleri, yapılacak olan cami projesinin iptal edilip, yerinin değiştirilmesini talep etti. Kayapınar Belediyesi İmar Müdürü Bünyamin Ekt ise, plan değişikliğini Büyükşehir Belediyesinin yaptığını belirterek,  talebin İl Müftülüğü üzerinden bir dernek tarafından yapıldığını söyledi.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi Mezopotamya mahallesi 604'üncü sokakta oturan site sakinleri projede park alanı olarak belirlenen alana cami yapılmasını uygun bulmadıklarını ifade ederek, caminin yerinin değiştirilmesini talep ettiler. Yaptıkları tüm itirazlara rağmen Kayapınar Belediyesinden her hangi bir cevap alamayan site sakinleri park alanının imar planında belirtildiği gibi yeşil alan yapılmasının daha uygun olacağını ifade ettiler.

'Caminin konumu çevrenin koşullarına uygun değil'

Caminin yapıldığı çevredeki site sakinleri aralarında imza toplayarak, caminin yerinin değiştirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek şunları ifade etti: "Burada cami yapılmasını küçük bir azınlık istiyor. Caminin konumu çevrenin koşullarına uygun değil. Caddeden araçlar zor geçiyor. Buraya camii yapmanın bir anlamı yok. Hemen yanı başımızda 150 dönümlük boş bir alan var, oraya yapmalarını istedik. Ama tüm itiraz ve önerilerimize karşı çıktılar."

'Bu çevrede oturan tek bir kişi için cami yapılıyor'

İsim belirtmek istemeyen site sakinleri, "Belediye ile ilişkileri iyi olan birkaç kişi var, onlardan dolayı kaynaklanıyor. Kirli ilişkiler var işin içinde. Camii’nin projesi farklı bir yerde yapılacaktı ama bağlantılarını devreye sokan bir kaç kişi, cami projesinin burada uygulanmasını sağladılar. Kimsenin haberi olmadan kazı yapmaya başladılar. Bu projeyi sessiz bir şekilde yürüttüler" iddiasında bulundu.

'Hiç kimse camiye karşı değil, sadece yerinin uygun olmadığını düşünüyoruz'

Söz konusu alanın imarda park alanı olarak görüldüğünü dile getiren site sakinleri,"Buna rağmen imarda herhangi bir değişiklik yapmadan cami yapımına başladılar. Bizler bu durumdan çok rahatsızız. İmza topladık, site sakinlerinin çoğunluğu imza verdi. Bazı site sakinleri, iş ve gelecek korkusundan dolayı imza veremediler. Etrafta da baya cami var. Yakın zaman içerisinde Bilal-i Habeş camisinin temelleri atıldı. Bu çevrede on iki cami var. Buraya yürüme mesafesinde 4 cami var. Yakınlarda Kent Ormanı var ve cami Kent Ormanı’na yapılabilir. Site sakinleri buraya cami yapılmasının çevresel rahatsızlıklarını hissediyor. Yapılacak olan cami evlere çok yakın, katların ışığını kapatıyor. Sitemizin ilk beş katını kapatıyor. Bu çevrede oturan insanlar, borç harç ve bin bir cefa ile burada ev aldılar. Yapılacak olan proje, bu insanları ekonomik ve sosyal olarak etkileyecek. Daire fiyatları düşecek. Burada oturan hiç kimse camiye karşı değil, sadece yerinin uygun olmadığını düşünüyoruz. ''

'Bu projeyi destekleyen şahıs bile gelip burada namaz kılmaz'

Bu projeye önayak olan kişilerle oturup konuştuklarını ifade eden site sakinleri, "Bizi camiye karşı olmakla itham ettiler. Biz camiye karşı olan insanlar değiliz, sonuçta biz de müslümanız. Biz sadece caminin yerinin uygun olmadığını düşünüyoruz. Çevremizde bu kadar boş alan varken neden burası? Biz şunu diyoruz, imarda park olarak görülen yere park yapılsın. Yeşil alan artsın istiyoruz. Buraya en yakın okul, Vehbi Koç İlkokulu Musa Anter caddesinin sonundadır. Sağlık ocağı deseniz yine en yakını aynı caddede. Bu bölgede İhtiyaçsa okul, sağlık ocağı ihtiyacı var.  Eğer çevrede cami ihtiyacı var ise Lunaparkın yanında 120 dönümlük boş bir alan var, oraya yapılsın. Buranın etrafı kapalı ve kimsenin gelemeyeceğini düşünüyoruz.  Cami yol üstünde de yapılabilir, gelen giden için daha hayırlı olur. Bu çevrede oturan insanlar çoğu sabah erkenden işine gidiyor. Yani, gün içinde camiye kimsenin gideceğini ve kullanacağını düşünmüyoruz.  Bu projeyi destekleyen şahıs bile gelip burada namaz kılmaz. Birçok yetkili ile de konuştuk, onlar da buranın uygun olmadığını söylediler. Ama yine bildiklerini yaptılar" diye konuştu.

Plan tadilatını Büyükşehir yapmış!

İl Müftülüğü üzerinden bir derneğin yaptırdığı cami için site sakinlerinin itirazları sürerken, konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Kayapınar Belediyesi İmar Müdürü Bünyamin Ekti ise şunları söyledi: "O alanla ilgili Büyükşehir Belediyesi 1/5000'lik palanı değiştirmiş ve park alanının bir bölümünü ibadet alanı olarak belirlemiş. 2017'nin Temmuz ya da Ağustos ayında bir talepte bulunulmuş ve Büyükşehir Belediyesi de park alanının 2 bin metrekaresini ibadet yeri olarak ayırmış. Yani, park alanının bir kısmı ibadet alanı olarak belirlenmiş, burada bir problem yok. Haliyle söz konusu park alnında plan tadilatı yapılarak, parkın bir kısmı ibadet alanı olarak ayrılmış. Son süreçlerde 75 metre yolun üst tarafında cami alanı bulunmadığından dolayı, mecburi olarak söz konusu park alanından 2 bin metrekare ihdas edilerek, plan tadilatı ile böyle bir değişikliğe gidilmiştir. Yani, söz konusu değişikliğin 1/5000'lik palandaki değişikliğini Büyükşehir yapıyor ve bize gönderiyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.