‘Tanrı Haldi’ kapıları müzeye getirildi

‘Tanrı Haldi’ kapıları müzeye getirildi
Kültür ve Turizm Van İl Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde, Urartulara ait 2 bin 815 yıllık Tanrı Haldi kapıları, il Van Müzesi’ne getirildi.

Kültür ve Turizm Van İl Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde, Urartulara aitbin 815 yıllık Tanrı Haldi kapıları, il Van Müzesi'ne getirildi.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, M.Ö. 800 yıllarında Urartu Kralı Minua tarafından yapılan bu taşların Tanrı Haldi'ye kurban töreni için yaptırıldığını belirtti. Türkiye'de benzeri olmayan bu taşlardan sadece üç tane olduğunu ifade eden Altuğ, "Türkiye'de şu anda Van Müzesi için getirdiğimiz bu iki eserin dışında bir tanede Ağrı'nın Patnos ilçesinde var. Patnos'taki kapı, yol yapım çalışmaları nedeniyle zarar görmüş, parçalanmış. Onun tekrar Van Müzesi'ne kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah tamirini, onarımını yaptıktan sonra onu da tekrar Van Müzesi'ne kazandırmış olacağız ve yeni müzemiz bittiği an, bu stelleri orada vatandaşlarımızın görme imkanına sunmuş olacağız" dedi.

Stellerin Ağrı Patnos'taki bir askeri mekandan getirildiğini ifade eden Altuğ, "Zaten bunların bu şekilde günümüze kadar korunmuş olmalarının nedenide askeri mekanın içerisinde bulunmalarıdır" ifadelerini kullandı. Çok eski bir tarihe dayalı olan stelleri Van Müzesi'ne kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Altuğ, stellerin müzeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Tanrı Haldi Kapıları diye adlandırılan stellerin Patnos ilçesinde Urartulara ait Aznavurtepe Kalesi'inde askerler tarafından yapılan telefon direği kazısında bulunduğunu belirten uzman Arkeolog Kenan Işık ise, "Türkiye'de şu anda üç adet bulunuyor. 15 Haziran 1990'da askerler tarafından yapılan telefon direği kazısı sırasında bulunan bu taşların iki tanesi Ağrı Tugay Komutanlığı'nda diğeri ise kaydıyla beraber Patnos Tugay Komutanlığı'nın bahçesinde sergileniyordu. İki yıl önce stellerin Van Müzesi'nde sergilenmesine dair çalışmalara başladık. İki yıllık bir çabanın sonucunda, üç gün önce taşları vinçlerle Van Müzemize kazandırdık" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.