Tarihi Sur llçesi böyle mi olacak

Tarihi Sur llçesi böyle mi olacak
Başbakan'ın "Sur'u da öyle yapacağız" dediği dünya mirası listesindeki Toledo, Madrid'den önce monarşinin başkentiydi.

 

 Tarihi savaş ve direnişlerle dolu. Kentin simgesi olan Alcazar de Toledo, Franco tarafından 2 ay bombalanmıştı. Bu direniş İspanya İç Savaşı'nın da unutulmaz olaylarındandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun PKK'ye karşı askeri bir operasyonun sürdürüldüğü Diyarbakır'ın Sur bölgesinin, operasyonlar bittikten sonra tamamen restore edeceklerini söyledi. Ve örnek olarak da İsparya'nın Toledo kentini verdi. Davutoğlu, "Diyarbakır Sur’u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek" dedi.

Toledo ile Sur arasında kurulan bu ilişkin dikkat çekici. Çünkü Toledo da, tıpkı Sur gibi camileri, kiliseleri, tarihi yapıları ile İspanya'nın dini ve tarihi merkezi olarak görülüyor. Hatta bu özelliğinden dolayı Madrid'den önce monarşi dönemi İspanyası'nın başkentiydi.

Doma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra önce Vizigotlar ele geçirdi, ardından Müslümanlar. 1803'te ise 10 yıl boyunca Fransız işgaline uğradı kent. Tarihi hep savaşlarla ve direnişlerle dolu oldu.

ÖZERK BÖLGENİN MERKEZİ

Ancak dünya mirası listesinde bulunan Toledo sadece bir dini ve sanat merkezi olmakla ünlü değil.

Bu kent aynı zamanda İspanya'nın ortasında yer alan Kastilya-La Mancha özerk bölgesinin merkez şehri. Şehrin bir başka özelliği ise Faşist Franco rejimi döneminde yaşadıkları...

İSPANYA İÇ SAVAŞI'NDA 2 AY BOMBALANDI

İspanya iç savaşının ilk günlerinde 22 Temmuz 1936'da Toledo'nun askeri valisi Albay Jose Moscardo Ituarte komutasındaki 800 İspanyol jandarması ve 1028 faşist rejim yanlısı asker, direnişçilerin sığınağı haline gelen Toledo'nun simgesi Alcazar de Toledo'yu kuşattı. 28 Eylül'e kadar kent bombalandı. Alcazar de Toledo savunması, İspanya İç Savaşı'nın unutulmaz olaylarından biri olarak tarihe geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.