Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

TARİHİN BAŞLANGICINDAKİ GİBİ ÖZGÜRCE

TARİHİN BAŞLANGICINDAKİ GİBİ ÖZGÜRCE

      Rojava ilan ettiği üç kantonla yeni bir süreç başlattı. Sürekli despotik yönetimlere mahkum olan, Orta Doğu’da yeni bir filiz boy verdi.Şimdiye kadar devletli sistemde tanık olunmayan bir yönetim biçimini ortaya çıkardılar. Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarıyla demokratik  özerk yönetimlerini ilan ettiler.

        Ortadoğu halkları Rojava deneyimiyle ilk defa demokratik bir yönetim uygulamasına sahne oluyor. Demokrasiyi sadece kitaplardan okumanın dışında yada yurt dışında; halklar yaşayarak  öğrenme şansına sahip oldular. Coşkuyla karşıladılar. Özlemle sarıldılar. Korumaya ve geliştirmeye kararlılar. Kadınlar, gençler ve  halklar  kendilerini oluşturulan yönetimin sahibi gördüler. Kimlikleri bile olmayan ,her türlü gadre uğrayan halklar, savaşın getirdiği insani ihtiyaçların çoğundan mahrumlar. Ancak, daha önce olmayan özgürce yaşama koşullarını yakaladılar.

       Orta Doğu’nun tarihine işgal ve istilalar damgasını vurmuştur. Halklar sürgit despotik yönetimler altında var olma savaşımı içinde olmuşlardır. Zenginlikleri  işgalci güçlerin sürekli iştahını kabartmıştır. Nerdeyse işgalci güçlerin geçiş güzergahı  olmuştur. İşgal ve istilaların ağır faturalarını ödemek zorunda kalan halklar şimdi kendi kaderlerini özgürce beliriyorlar. İradelerini ortaklaştırarak yönetimlerini oluşturuyorlar. Bu bir devrimdir.

        Oluşturulan  Rojava sözleşmesiyle hiçbir inancı, etnik kimliği dışlamamakta, o topraklarda yaşayanları doğal kurucu üyesi olarak görmektedir. Birlik içinde Müslümanlar, Hıristiyanlar, Süryaniler, Ezidi’ler, Asuri’ler, Kürtler, Araplar, Çerkezler, Çeçenler ve kadınlar bulunmaktadır. Yıllardır Suriye rejiminin baskı ve zulmüne maruz kalmış Rojava’da yaşayan dil, din ve cinsiyetine bakılmaksızın her kes yer almaktadır. Tıpkı tarihin başlangıcındaki gibi kardeşçe, dostça ve yoldaşça…

       Halklar uzun bir tarihsel aradan sonra bu kutsal topraklarda; kadim halklar yeniden kendi öz iradeleriyle bir araya gelerek, aralarında eşit demokratik birlikte yönetme başarısını gösterdiler. Halklar özlemle bekledikleri tarihi anı yakaladılar. Tarihe yeniden not düştüler. Açılan bu yeni sayfa başta Orta Doğu olmak üzere bütün halklara model olma özelliği taşıyacaktır.

          Yeni paradigma ve açtığı ufuk zenginliğiyle önümüzdeki süreçler de tartışılmaya ve gündemde kalmaya devam edecektir. Rojava’daki demokratik yönetim de yaşamı düzenledikçe ve etkisi görülmeye başladıkça bütün halklar tarafından sahiplenilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR