Tarihin sıfır noktasında ot topluyorlar

Tarihin sıfır noktasında ot topluyorlar
Geçmişi 12 bin yıllara dayanan Şanlıurfa'daki, dünyanın en eski anıtsal tapınağı Göbeklitepe'de, yaşları 9-14 arasında değişen kız çocukları, büyükbaş hayvanlarını doyurmak için 'tarihin sıfır noktası' olarak bilinen alanda hayvanları için ot topluyorlar.

Şanlıurfa'daki, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve geçmişi 12 bin yıllara dayanan Göbeklitepe'de, yaşları 9-14 arasında değişen kız çocukları, büyükbaş hayvanlarını doyurmak için 'tarihin sıfır noktası' olarak bilinen alanda ot topluyor.

cocuklar-ot-topluyor.jpg

Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Örencik Mahallesi yakınlarındaki, Neolitik Çağ’a ait Göbeklitepe’ye, her gün çevredeki mahalle sakinlerinin kız çocukları, ot toplamak için tapınağın yolunu tutuyor.

Yaşları 9- 14 arasında değişen kız çocukları, okul dönüşlerinde mahallede buluşup yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Göbeklitepe'ye yaya olarak ot toplamaya gidiyor. Yanlarında çuval taşıyan çocuklar, Göbeklitepe'nin yakınlarında bulunan tarlalarda saatlerce topladıkları taze otları, çuvala doldurup evlerinin yolunu tutuyorlar.

ot-topluyorlar3.jpg

Tarihin sıfır noktasında ot toplamaya giden çocuklarının anıtsal tapınağın bulunduğu alana girmemeleri için özel güvenlik görevlileri bir süre çocuklara eşlik ederek, kazı bölgesinden uzaklaştırıyor.

ot-toplayan-cocuklari-uzaklastiran-guvenlik-gorevlisi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.