Taşeron işçiler: Emeğin ideolojisi olmaz

Taşeron işçiler: Emeğin ideolojisi olmaz
Bağlar Belediyesi’ndeki işlerinden güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek atılan 255 işçi, bu gün itibariyle belediye önünde oturma eylemini başlattı.

HABER/Arif BULUT

Öğleye doğru Bağlar Belediyesi’nin önüne gelen işçiler, burada yaptıkları açıklamada “ Hakkımızı geri alana kadar her gün saat 9:00 ile 17:00 saatleri arasında belediye önünde oturma eyleminde olacağız” dedi.

baglar-belediyesi-oturma-eylemi-manset.jpg

Bir araya gelen işçiler üzerinde, “ Emeğin ideolojisi olmaz. Bir ekmeği çok gördüler. Kadro vereceğiz dediler, işimizden ettiler. İşçi kıyımına son.  İşimizi geri istiyoruz” yazılı pankartları taşıdı.

‘Hakkımız alana kadar oturma eylemindeyiz’

oturma-eylemi.jpg

İşlerini son verilen işçiler tarafından başlatılan oturma eyleminde, gurup adına konuşan Bülent Ateş, haklarını geri alana kadar oturma eylemlerini sürdüreceklerini belirterek konuşmasında şunları kaydetti: “Bu uygulamanın haksız olduğunu, adaletin olmadığını düşünerek bu eylemsellik kararını aldık. Emniyetteki soruşturmaların olumsuz olduğuna dayandırılarak iş sonlanmasına gidildi. Bu iş sonlanmasına gidilirken de SSK’dan 36. maddeyi dayattılar. Bu madde ile daha sonrasında herhangi bir hakkımızı alamıyoruz. Biz adalet istiyoruz. Adli sicil kayıtlarımızı da gidip aldık, emek hareketindeki arkadaşlara, valiliğe ve ilgili kurumlara verdik. Kartal Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi gibi belediyelerde emsal kararlar var. CHP tüm belediyelerine bildiri göndermiş ve kesinlikle bu kıyıma hayır deyin ve işçilerinizi çıkarmayın diye tebligatları var. Buralarda işe iade edilen arkadaşlar da var. Biz emeğimizi istiyoruz. Elimizden geldiği kadar mücadelemize devam edeceğiz. İşe dönüş konusunda da ısrarlıyız.”

‘Eğer bir soruşturmam olmuş olsaydı güvenlik sertifikasına alamazdım’

İşine son verilen güvenlik taşeron işçisi Osman Baran haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Burada emeğimizi savunmak için bulunuyoruz. Güvenlik soruşturmasını bahane edilerek bizi işten attılar. İşim gereği ben bu belgeyi emniyetten bizzat kendim aldım. Eğer bir güvenlik soruşturmam olmuş olsaydı ben o zamanlar güvenlik sertifikasını alamayacaktım.”

‘Emziren annelerin işlerinden atılması yasal değil’

Bağlar belediyesinde zabıta biriminden işinden atılan taşeron işçi Mediha Özhan ise işlerinden atılmalarını hukuksuzluk olarak yorumladı ve şunları ifade etti: “Sizi yasal olarak işten atıyoruz yani yasa gereği işinize son veriyoruz dediler. Ancak bu yapılan davranış, hukuksuz bir davranıştır. Yetkililerin bir an önce bu duruma müdahale etmelerini istiyoruz. Ben emziren bir anneyim. Beni işten atmaları hukuka aykırıdır. İşlerimizi geri istiyoruz.”

Emziren bir anne olduğunu hatırlatan ve emziren annenin yasal olarak hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işinden çıkarılmayacağına dikkat çeken Eylem Demir ise şöyle konuştu: “Yıllardır çalıştığımız işlerimizde ‘Kadro vereceğiz’ diyerek hepimizi güvenlik soruşturması bahanesiyle işimizden ettiler.  Bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını ve işimizi geri istiyoruz.”

Haksız uygulamanın bir an önce giderilmesi yönünde çağırıda bulanan Sevim Akgül,” İşimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

Başka bir taşeron işçisi olarak işine son verilen Erdem Ödünyit, “Bir ekmeği bile bize çok gördüler” diyerek, emekçiler olarak emeklerinin mücadelesini sonuna kadar yürüteceklerini söyledi.

cardak-kullan.jpg

Bağlar Belediyesi’ndeki işlerine son verilen işçiler tarafından bu gün başlatılan oturma eylemine katılanların yaptıkları açıklamalardan sonra, İşçiler tarafından hazırlana pankartlar Belediye bahçesinde bulunan çardağa asıldı.

PAK: Hükümet boşaltılan kadrolaya kendi adamlarını yerleştirecek

Oturma eylemini başlattıklarını duyuran işçileri siyasiler ziyaret etmeye başladı. Grubu ilk ziyaret eden siyasi parti ise PAK( Kürdistan Özgürlük Partisi) oldu. PAK’tan Sait Aydoğmuş ve Hanifi Turan Partileri adına işçilerin eylemlerine destek vermek için geldiklerini belirtti.

pak-oturma-eylemi,.jpg

Burada konuşan Hanifi Turan, “İşçi kardeşlerimizin kendi yaşamları, çocukları ve hakları için başlatmış olduğu bu eyleme destek vermek için geldik. Bizim desteğimiz sadece burayla sınırlı olmayacak. Biz bu sorunlarınızı gündeme getirerek hem Diyarbakır’ı hem de diğer siyasal partileri de işin içine katmak istiyoruz. Ve bu sorunu birincilikli gündem haline getirmek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuşarak şöyle devam etti: “Hükümet kadroları boşaltmak istiyor ve boşalttığı kadrolara ise sizin yerlerinize kendi adamlarını yerleştirmek istiyor. Bir insan eğer ki çocuklarının geleceği ve ekmeği için mücadele veriyorsa bunun desteklenmesi gerekiyor. Bu yüzden sizin bu eyleminizi kutsal görüyoruz ve bu yüzden burada bulunuyoruz."

cocuk.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.