Tek geçim kaynakları güvercin besiciliği

Tek geçim kaynakları güvercin besiciliği
Kimisine göre hobi kimisine göre ise alışkanlık olan güvercin besiciliği bazı yurttaşlar için önemli bir geçim kaynağı.

URFA - Urfa'da, kimisine göre bir hobi kimisine göre ise merak ya da geçim kaynağı olarak görülen güvercin besleme sanatı haftada iki gün düzenlenen satış ihalesi ve "Güvercin savaşı" adı verilen serbest bırakma ve yabancı güvercini eve getirme etkinliği bir yaşam biçimi olarak yaygınlığını koruyor. Haşimiye Meydanında ki bir kahvehanede Salı ve Perşembe günleri düzenlenen satış ihalesinde güvercinler açık artırma usulüyle 10 TL lie 10 bin TL arasında değişen fiyatlar ile alıcı buluyor. Onlarca cinsi bulunan güvercinleri alan yurttaşlar evlerinin damlarında ya da "hayat" adı verilen avlularda besliyor. Güvercin beslemenin hastalıklara iyi geldiği, evde yaşayanların başlarına gelecek olumsuzlukları def ettiği yönünde ki rivayetlerin yaygın olduğu kentte Haşimiye Meydanı'nda bulunan kuşçu pazarında ki onlarca güvercin satıcısı bir yandan tutku ve alışkanlıklarını giderirken diğer yandan da ailelerinin geçimini sağlıyor.

Hem iş hem hobi

Çocukluktan beri kuş beslediğini söyleyen Mehmet Kaymak, "Kendimi bildim bileli kuşçuluk yapıyorum. Bir yandan kendi geçimimi sağlarken, bir yandan da hobi olarak yapıyorum. Kuşlarım beni hayata bağlayan en büyük nedenimdir. İlk başlarda merak ile başlayan kuşçuluk daha sonra bende alışkanlık oldu. Bu saatten sonra artık istesem de bırakamam. Bu kuşlar bir zamandan sonra bağımlılık yapıyor" dedi. Şehir şehir dolaşıp ihalelere girdiğini söyleyen Kaymak, "Adana, Urfa ve Adıyaman gibi şehirlerde ihalelere giriyoruz. Festivaller yapıyoruz. Fiyatları ise 10 liradan başlayıp, 10 bin liraya kadar gidiyor. Kuşun cinsine göre değişiyor" dedi.

'Doymuyorum ama mecburum'

Mehmet Yarisen adlı güvercin yetiştiricisi ise daha önce seyyar satıcılık yaptığını, ancak AKP'li Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tezgâhına el konulduğu için güvercin satıcılığına başladığını ifade etti. Alternatif gösterilmeden tezgâhının dağıtılmasına tepki gösteren Yarisen, "Ben kuşçuluk yapmadan önce kendi geçimimi sağlamak için tablacılık yapıyordum. Ama zabıtalar sorgusuz sualsiz çocuklarımın ekmek teknesine el koydular. Benim gibi fakir fukaralardan ne istiyorlar? Onlar ancak halkın paralarını çalarak namuslu geçinirler. Kuşçuluk karın doyurmuyor. Elimde bir iş olmadığı için kuşçuluğa merak saldım. Bir yandan eve para götürmeye çalışırken bir yandan ise vakit geçirmeye çalışıyorum" dedi.

guvercin-(1).jpg

guvercin-(2).jpg

guvercin-(3).jpg

guvercin-(4).jpg

guvercin-(5).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.