“Tekrarlayan ishal ve kusma rota virüsü belirtisi olabilir”

“Tekrarlayan ishal ve kusma rota virüsü belirtisi olabilir”
Ailelerin korkulu rüyası olan Rota virüsü, yılda 1 milyondan fazla çocuğun ölümünden sorumlu olarak biliniyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, antibiyotiğin tedavide yeri olmadığını belirterek, anne-babalara önemli uyarı ve önerile

 

  “TEKRARLAYAN KUSMA VE İSHAL BELİRTİLER ARASINDA YER ALIYOR”

  Rota virüsün neden olduğu mide ve bağırsakları tutan, kusma ve ishalle seyreden bu tip enfeksiyonların son derece bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk şunları dedi:

  “Bu enfeksiyonların tüm dünyada bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de dışkı, ağız ve solunum yolu ile çok çabuk bulaşma özelliğinde olmasıdır. Rota virüse bağlı ishaller ılıman iklimlerde ve daha çok kış aylarında görülmektedir. Kuluçka süresi ortalama 1-3 gündür. Hastalığa neden olan Rota virüs ishalin ortaya çıkmasından günler önce ve hastalık bulguları kendini göstermesinden 15 gün sonrasına kadar dışkıda bulunabilmektedir. İshal ortalama 6-7 gün daha devam eder. Dışkı çok sık ve suludur. Ağır bir ishal durumu söz konusu olduğunda ciddi sıvı kayıpları oluşur ve hastaneye yatış gerektirir. Hastalığın tanısı dışkıda etken olan Rota virüs antikorlarının gösterilmesi ile mümkün olmaktadır.”dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.