NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Telaşa hiç gerek yok

Telaşa hiç gerek yok

Türkiye’nin sınır komşusu birkaç gün öncesine kadar IŞİD çeteleriydi. İnsanlık adına onur kırıcı her türlü melanetin uygulayıcısı çetelerin hemen yanı başımızda, sınırın sıfır noktasında konuşlanmış olmasından rahatsızlık duymayanlar, Kürtlerin sınır komşusu olmasından duydukları rahatsızlıklarını o kadar net bir şekilde ifade ediyorlar ki, şaşırıp kalmamak mümkün değil.

YPG güçlerinin Özgür Suriye Ordusuna bağlı muhalif güçlerle birlikte gerçekleştirdiği ‘kıskaç Harekâtı’ndan hemen sonra TV ekranlarından durumu yorumlayanların, Türkmen ve Araplara yönelik ‘Etnik temizlik yapılıyor’ yaklaşımının son derece haksız olduğunu söylemek mümkün.

IŞİD sınırdan kovuldu diye içine düşülen telaşın Türkmen ve Arapların bölgeden sürülmesine yönelik ‘Algı’ operasyonuna dönüştürülmüş olmasının altında yatan gerçek, Kürtlerin sınır hattındaki varlığının kabul edilmemesidir. Oysa Kürtler zaten o sınır hattında fiili olarak vardı, bundan sonra da mutlaka orada olacaklar. Çünkü o topraklarda Suriye’nin diğer halkları ile birlikte Kürtler de yaşıyor.

Şu gerçeği gözden kaçırmamak gerekiyor;

Kürtler, sadece Suriye sınırında değil, Irak ve İran sınırında da Türkiye’nin komşusudur. Bu komşuluk yeni de değil. Uluslar arası güçlerin cetvelle çizip ayırdığı, bu ülkelerin yönetimine bıraktığı tarihten bu yana resmi olmasa da fiili olarak Kürtler Türkiye’nin sınır komşusudur.

Araplarla, Farslarla komşu olmayı içine sindirebilenlerin Kürtlerle resmi komşuluk söz konusu olduğunda telaşa kapılmış olmasını anlamakla! birlikte, bunun gereksiz bir telaş olduğunu da vurgulamakta yarar var. Kürtler kendilerine ait topraklarda yaşayabilmek için sürekli bedel ödediler. Toplu katliamlarla, suikastlarla ölen Kürt sayısı, Eceliyle ölen Kürt sayısından daha fazladır. Rojava bölgesinde de şu anda durum budur. Irak ve Suriye’de IŞİD çetelerinin saldırısı ve karşılıklı çatışmalarda en fazla kaybı veren Kürtler oldu. Bu topraklarda IŞİD çetelerini engelleyen ve geri püskürten en diri güç yine Kürtler oldu.

Bütün bu olanlara, IŞİD çetelerinin zulmüne rağmen sınır komşusu olmalarına çok fazla ses çıkarmayanların Kürtler söz konusu olduğunda telaş içinde olmalarının insani hiçbir değerinin olmadığını söylemek sanırım haksızlık olmayacaktır.

Telaşa hiç gerek yok, Kürtler artık hem resmi hem de fiili komşudur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR