Temapark’ta çalışmalar başladı

Temapark’ta çalışmalar başladı
Kentteki yeşil alanları artırmak için çalışmalarına devam eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ilçesi Nazım Hikmet ile Sipan Caddelerinin kesiştiği 34 bin metrekarelik boş alanı yeşillendirip

 

 park olarak değerlendirecek. Aromatik bahçeler, müzik eşliğinde ışık ve su oyunları, çocuklar için macera adaları, kitap cafe, spor alanlarının yer alacağı toplam bin 383 ağaç ile binlerce çiçek ve bitki dikileceği Temapark’ta çalışmalar başladı.

 

Daha yeşil bir kent için çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ilçesi Nazım Hikmet ile Sipan Caddelerinin kesiştiği noktada 34 bin metrekarelik alanda inşa edeceği Temapark’ta çalışmalar başladı. 10 Ekim itibariyle çalışmalara başlayan ekipler ilk etapta alanda iş makineleriyle alanda hafriyat çıkarma ve saha düzeltme çalışmasını tamamladı. Bu çalışmaların ardından Temapark’ta, yapıların temel inşaları, sulama, elektrik, kanalizasyon ve internet hattı vb. çalışmaları devam ediyor. Altyapı tamamlandıktan sonra parkta üstyapı çalışmalarına geçilecek.

Aromatik bahçe düzenlemeleri

Yaklaşık 20 bin metrekarenin yeşil alan olarak değerlendirileceği Temapark’ın 10 bin metre karesi aromatik bahçe düzenlemeleri şeklinde değerlendirilecek. Aromatik bahçelere kelebek çalısı, kırmızı gövdeli kızılcık, sarı gövdeli kızılcık, bahar dalı, sarı ve mavi Çin ardıcı, top mazı, manolya yapraklı kartopu, farklı tür ve renklerde güller, lavanta, adaçayı, sığır kuyruğu, dam koruğu ve kekik benzeri 5 bin 439 adet çalı dikilecek.

Parkta ayrıca mevsimine göre değişiklik gösterecek 2 bin 513 çiçek ve 3 bin 820 adette yer örtücü bitki dikilecek.

Temapark’a bin 383 ağaç dikilecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 34 bin metrekarelik alana inşa edeceği Temapark’a 135 çınar, 35 şeker akçaağacı, 14 sigara, 11 alıç, 60 Amerikan dişbudağı, 5elma, 30 süs elması, 752 dut, 51 doğu çınarı, 6 akkavak, 3 kayısı, 55 süs eriği ve erik, 25 süs kirazı, 5 armut, 60 Amerikan meşesi, 35 sumak, 2 salkım söğüt, 31 leylak, 21 Lübnan sediri, 4 Akdeniz servisi ve 43 İran çamı olmak üzere toplam bin 383 ağaç dikecek. Parka hareketlilik katma adına 2 adette eğimli çim tepeler yapılacak.

Çocuklar için macera adaları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çocuklar için Temaparkı’nın farklı bölümlerine toplam bin 214 metrekare üzerine 3 adet macera adası ve ilk kez yapacağı bir uygulamayla 0-3 yaş arası çocuklar için oyun grubu inşa edecek. Macera adasına at ve fil figürlü tahterevalli, tırmanma duvarı, jungle 2’li beşgen, basamaklı köprü, mancık salıncak, lastik geçit, kaydıraklı ip tırmanma, 3 oyunlu ip parkuru, ahşap tırmanma, 3 ayaklı piramit tırmanma, 20 metre uzunluğunda ip köprü, 3 krom kaydırak, 3 metre ip tırmanma modülü, tek kaydıraklı kombine oyun grubu, komando zıp zıp, ahşap halat salıncak ve AGTS oyun çubukları yerleştirilecek.

0-3 yaş çocuklar için inşa edilecek olan oyun grubunda çiftli ebeveyn tahterevalli, 3 kuleli oyun grubu, çok kişili tahterevalli, trambolin, 4’lü mini tahterevalli, kurbağa figürlü obje, döner kase ve 1,5 metre uzunluğunda krom tüp geçit yapılacak. Çocukların herhangi bir sakatlık durumuyla karşılaşmaması için oyun gruplarının zeminine EPDM kauçuk döşenecek.

Müzik eşliğinde ışık ve su oyunları

Temapark içinde yer alacak olan 560 metrekare en geniş alanı 13 metre en dar alanı 6 metreden oluşacak havuzun bir bölümüne oluşturulacak fıskiyeler sayesinde müzik eşliğinde ışık ve su oyunları görsellerinin sunumu yapılacak. Havuz etrafında vatandaşların müzik eşliğinde ışık ve su oyunlarını izleyebileceği seyir alanları inşa edilecek.

Spor, yürüyüş ve koşu alanları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yetişkinlerin Temapark’ta spor yapabilmeleri için alanlar oluşturacak. Parkın 375 metrekarelik farklı 2 alanına fitness aletleri yerleştirilecek. Park içinde yer alan koşu yolunun zemini renkli asfalt ve yürüyüş yollarının ise hasırlı çelik süpürge beton ve çim alan içine beyaz brüt beton şeklinde döşenecek.

Temaparkı içerisinde bulunan sert zemine bölgeye uygun 7 bin 500 metrekare bazalt plak taş kullanılacak. Bazalt plak taş dışında zemine ahşap kaplama, renkli asfalt, kauçuk döşeme, brüt beton döşemeleri uygulanacak.

Temapark’ta kitap okuma keyfi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Temapark’ın mimari imalatlarında her kesimin faydalanabileceği toplam 301 metrekareden oluşan kitap cafe yapacak. Vatandaşlar oluşturulacak olan kitap cafe ile park içinde kitap okuma keyfini çıkaracak. Temapark’ın mimari imalatında ayrıca 260 metrekarelik idari bina ve mescit de inşa edecek.

 

Temapark 2018 Haziran ayında tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulacak.(Kaynak:Büyükşehir Belediyesi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.