Süleyman ÇİFTÇİOĞLU

Süleyman ÇİFTÇİOĞLU

TERS KÖŞE

TERS KÖŞE

 

Halk oylaması bir önceki yazımızda ön gördüğümüz gibi “EVET”ile neticelendi.Açıkçası yüzde 54-55 seviyelerinde beklediğim sonuç,yüzde 51.4 ile kesinleşti. Gayri resmi sonuçlar açıklandıktan hemen sonra CHP sözcüleri sonuçları manipüle etmeye başladılar. Her seçim sonrası yaptıklarını,yine tekrarlayarak halk oylamasına hile karıştırıldığını iddia ettiler. Önce bir milyon mühürsüz zarf dendi beş saniye sonrası bir buçuk milyona çıktı!

Birkaç dakika sonra canlı yayına çıkan Yurtta Sulh ekibinden Meral iki buçuk milyona yükselterek ihaleyi kızıştırdı.Çerezler konuşur da yalanın babası sahne almaz mı?! KK’da Salı günü aynı mevzuya daldı ve YSK’yı suçlayarak “MÜHÜRSÜZ SEÇİM” yaftası yapıştırdı.YSK ise yaptığı açıklamada,”mühür bulunmaması  tek başına oyların geçersiz sayılması için yeterli değil” dedi. Zarflar filigranlı,yani gerçek.Bütün partilerden müteşekkil sandık görevlilerinin ıslak imzaları ile kayıt altına alınan sonuçlar prosedüre uygun. Asıl usulsüzlük,sandık görevlilerinin zarflara mühür vurmayı unutması yüzünden seçmenin iradesinin yok sayılması olurdu. CHP ve O’nun kuyruğuna takılanlar attıkları onca yalana,iftiraya rağmen sandıktan başarısız çıkmanın faturasını ödemek yerine,daha bir müddet hedef saptırmaya devam edecek gibi görünüyor.CHP’yi hezeyanları ile baş başa bırakıp küçük bir analiz yapmaya çalışalım. İstanbul ve Ankara gibi iki önemli şehirde sürpriz bir şekilde hayır önde çıktı. Bu ön görülmeyen bir şeydi. İzmir bildiğiniz gibi. Yaşam tarzı bir ideoloji olarak tavan yapmış,zor değişir. Mersin’e beş yıldızlı hastane yaramamış.Yapılmasa 3-5 puan fazla EVET çıkabilir miydi acaba?!

Antalya 41’de kaldı.ARINÇ’ın memleketinde 45,GÜL’ün Kayseri’sinde 67,Adana’da bu kedi ise et nerede,bu etse kedi nerede, sorusu soruldu. Gurbetçilerin en yoğun olduğu Almanya’da 65,Belçika’da 80,Hollanda’da 75 haliyle gavurlar çıldırmış durumda ve şuursuzca açıklamalar art arda gelmeye devam ediyor!

Dışarıyı bırakıp tekrar içeri gelecek olursak,gördüğümüz manzara,geleceğe dair umutlanmamız için bize önemli ipuçları veriyor. Önce özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak  üzere bazı büyük şehirlerdeki oy kayıplarına değinip daha sonra gelecekle ilgili umutlanma gerekçelerimize gelelim.

Anlaşılan o ki,her seçimde sonuçları belirleyen yüzde 5’lik kararsızlar hayır’dan yana tercih yaptı. AK Parti içindeki bir kısım AKP’liler hayır dedi. MHP    içinde Yurtta Sulh’çu MERAL yandaşlarının sanılandan fazla olduğu anlaşıldı. Daha önceki kamuoyu araştırmalarında Başkanlık Sistemi’ne olan halk desteği yüzde 30 seviyelerindeydi. Sonuçlara bakılırsa bu oran yüzde 20 oranında artmış görünüyor. Fakat AK Parti’yi desteklemesine rağmen sisteme dair endişeleri olan en az yüzde 6-7’lik bir kesim var ve bunlar sistemin değişmesini istemedi. Belki bunu istikrar ve huzur adına yaptılar ama EVET çıkmasına rağmen CHP’nin daha sonuçların belli olduğu ilk dakikalardan itibaren ortamı germe çabalarına bakılırsa,endişeli kesimin pek de doğru bir tercih yapmadığı anlaşılıyor. Her şeye rağmen ilk seçimde bu endişeliler tercihini Erdoğan’dan yana kullanacaktır.

CHP de bunu bildiği için yüzde 48.6 oy almasına rağmen seçimlerin iptal edilmesi için kargaşa çıkarıyor. O oyların en az yüzde 10’luk kısmının emanet olduğu açıktır ve ilk seçimde yuvaya dönecektir!

 Halk oylamasının en umut verici ve sevindirici yönü ise Kürt ve Zaza oylarının sandıktan EVET sonucunun çıkmasındaki başat rolüdür. AK Parti bir önceki seçime göre bütün Doğu illerinde her bir vilayette oylarını en az yüzde 10 seviyesinde arttırdı. Oysa tahminciler,AK Parti referanduma MHP ile beraber girdiği için Kürtlerin desteği azalacak diyordu! Kürtler ve Zazalar hem HDP’yi hem de uzman tahmincileri ters köşeye yatırarak Türkiye’ye feraset ve basiret dersi verdiler. Dindar Kürtler ve Zazalar bu tercihleriyle HDP ve MHP’ye büyük bir nota vermiş ve Türkiye’nin huzurunun teminatı olduğunu göstermişlerdir.

Bu sürpriz destek AK Parti’yi de bölgede daha özverili ve sağduyulu hareket etmeye teşvik edecektir. Dindar Kürtlerin ve Zazaların verdiği bu tarihi destek 1071’de Alparslan’a Anadolu kapılarını açan Türk-Kürt ittifakı kadar değerlidir ve mutlaka kıymeti bilinip korunmalıdır!

NOT

1)HDP ,bölgede tabanını koruyor deyip, ardından AK Parti düştüğü kuyudan Kürtlerin ipiyle çıktı değerlendirmesini yapabilmek değil bir akademisyene,okur yazar olmayan bir vatandaşa bile nasip olmaz! Bu ne yaman çelişki.

2)Gazeteci L’e soruyor:Tercihiniz ne?

Cevap yok! Yakıştı mı sana?

REİS seni Cumhurbaşkanı yapmak için eli silahlıları karşısına aldı ama karşılığında bir EVET diyemedin. Yazık sana!

Son olarak şunu da hatırlatmak da  yarar var. Seçim sonuçlarına şaibeli ve lakayt bir şekilde bakanlar  unutmasınlar ki bu açılanlar seçim sandıklarıdır, çeyiz sandıkları değildir bilesiniz istedim.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman ÇİFTÇİOĞLU Arşivi
SON YAZILAR