Teşvik, "Beyaz altın" üreticisini heyecanlandırdı

Teşvik, "Beyaz altın" üreticisini heyecanlandırdı
Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 42'sinin karşılandığı Şanlıurfa'da çiftçiler, bu sektöre yönelik özel teşvik çalışmasını memnuniyetle karşıladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'da katıldığı "Tarım Bilgi Sistemleri" toplantısında, pamuk üretiminin teşvikiyle ilgili açıklamaları, bölge çiftçisini heyecanlandırdı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yaptığı açıklamada, tarıma verilen destekten dolayı hükümete teşekkür etti.

Çiftçilere yönelik çalışmaların üretime ve ülke ekonomisine olumlu yansıyacağını belirten Eyyüpoğlu, kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye verilen prim desteğinin ardından pamuk üreticisinin de unutulmamasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Teşvik çalışmanın pamuk piyasasını canlandıracağını aktaran Eyyüpoğlu, şöyle devam etti:

"Pamuk, dünya ve ülke ekonomisi için önemli bir konuma sahip. Çalışmanın gerekli olduğuna inanıyoruz. O yüzden son 3 yıldır uygulanan fiyat politikalarının tekrar gözden geçirilmesi lazım. Pamuk üretiminin artırılması için alınan teşvik kararının yanında çiftçilere yönelik desteklemenin artırılması gerekiyor. Mazot, gübre ve tohum desteğinin artırılması çiftçiye rahat bir nefes aldıracaktır. Pamuk üreticisinin ayakta kalabilmesi için pamuk desteğinin en az 750 kuruş olması gerekiyor."

- "Çıkacak sonucu umutla bekliyoruz"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de GAP Projesi sayesinde ekim alanları her geçen yıl artan pamuğun, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağladığını söyledi.

Yörede "beyaz altın" olarak da nitelendirilen pamuğun, sağladığı avantajla Türkiye'nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunduğunu ifade eden Öztürkmen, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki pamuk üretiminin yüzde 42'si Şanlıurfa'da gerçekleştiriliyor. Pamuk üretiminde dünyada 7'nci tüketiminde ise 3'üncü sıradayız. Bölgede yılda yaklaşık 600 bin ton civarında kütlü pamuk üretiliyor. Bu da yıllara göre değişiklik gösterebiliyor. Çiftçilerimizin girdi maliyetleri fazla. Teşvikle, pamuğun üretim alanı ve kalitesinde artış yaşanacağına inanıyorum."

Çiftçilerden Hasan Ayaz ise yaklaşık 400 dönüm alanda pamuk üretimi yaptığını, üretimde girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtti.

 Pamuk üretiminin teşviki için yapılan çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Ayaz, çıkacak sonucu umutla beklediklerini kaydetti. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.