TGF: SARI BASIN KARTLARINA MÜDAHALE SİYASİDİR

TGF: SARI BASIN KARTLARINA MÜDAHALE SİYASİDİR
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce Basın Kartları Yönetmeliği’nde “tarihi” bir değişiklik yapıldı!

 

Resmi Gazete’de bugün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin en dikkat çekici maddesi mevcut Basın Kartları Komisyonu yapısının tamamen değiştirilerek, komisyondaki muhalif kurumların lağvedilmesi oldu. 2001 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle 13 kişiden oluşan Basın Kartları Komisyonu, 15 kişiye çıkarıldı ancak Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin komisyondaki temsilleri kaldırıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın üç temsil hakkı da bire düşürüldü.

Yönetmelikte en dikkat çekici değişikliklerden biri de 15 kişiden oluşacak Basın Kartları Komisyonu tarafından alınacak kararların “Genel Müdürün” onayının ardından yürürlüğe girecek olması. Böylece 15 kişiden oluşan komisyon da geçersiz kılınarak binlerce gazeteciyi ilgilendiren basın kartı kararları BYEGM Genel Müdürü’nün iki dudağı arasına bırakıldı. Bu değişikliğin ardında; Aralık 2014 tarihinde toplanan Basın Kartları Komisyonu’nda kabul edilmesine rağmen BYEGM Genel Müdürü’nün meslekte 20 yılı dolduran ve ‘Sürekli Basın Kartı taşımaya hak kazanan 94 gazetecinin kartlarını gerekçe göstermeden reddetmesinin yattığı iddia edildi.

Konuyla ilgili Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu adına bir açıklama yapan Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca, BYEGM tarafından yapılan yönetmelik değişikliğinin mevcut komisyonu “lağvetmek” ve muhalif sesleri susturmak amacı taşıdığını söyledi.  Karaca, yönetmelik değişikliğinin tamamen siyasi olduğunu ve devletin kurumlarını iktidarın istekleri doğrultusunda ‘dizayn’ etmenin bir parçası olduğunu belirterek, yönetmeliğin iptali için yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.