Tüm kanserlerin üçte birine sigara neden oluyor

Tüm kanserlerin üçte birine sigara neden oluyor
Radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları: "Kanserin en büyük nedeni sigaradır" "Meyve ve sebze kanseri önler"

Diyarbakır - Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, kanserlere neden olan etkenlerin başında sigaranın geldiğini belirterek, "Tüm kanserleri ele alırsak Türkiye’de rakam artık 150 binleri geçti, 200 binlere doğru gidiyor. Sigara tüm kanserlerin 3’te 1’inden sorumludur" dedi. 
Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle İHA muhabirine kanserle ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, en sık görülen kanser türleri, kansere neden olan etkenler hakkında detaylı bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre son 30 yılda dünyada kanser yükünün 2 kat arttığını söyleyen Şeşeoğulları, Türkiye Kanser Savaş Dairesi’nin rakamlarına göre erkeklerde 100 binde 265, kadınlarda 100 binde 160 kanser vakası görüldüğünü belirtti. Bunun gelişmiş batı ülkelerinin rakamlarına göre üçte biri kadar olduğunu aktaran Şeşeoğulları, “Yani Türkiye’de kanser sıklığı şu anki rakamlarımızla Batı Avrupa ülkelerindeki rakamların 3’te 1’i kadardır. Tabi burada iki sıkıntımız var. Birincisi kanser kayıtçılığıdır. Kanser kayıtçılığı Türkiye’de yeni başladı. Eski kanser verilerimiz yok. İkinci önemli husus ise genç nüfusun Türkiye’de fazla olmasıdır. Bildiğimiz gibi kanser orta ve ileri yaş hastalığıdır. Kanser hastalarının yüzde 90’ı 45 yaş ve üstüdür. Türkiye’de 45 yaş ve üstü nüfus 2000 yılında nüfusun yüzde 20’sini oluştururken, 2023 yılında öngörülen hedef ise nüfusun yüzde 33’ünü oluşturacaktır. Yani ülkemizdeki nüfus Batı Avrupa ülkelerindeki piramit değiştiği ölçüde kanser sıklığı da artacaktır” dedi.
En sık görülen kanser türlerine değinen Şeşeoğulları, erkeklerde en fazla akciğer, prostat ve kolorektal kanserleri, kadınlarda ise en sık olarak meme, kolorektal ve tiroit kanserleri görüldüğünü söyledi. Kanserlere neden olan etkenlerin başında sigaranın geldiğini vurgulayan Şeşeoğulları, “Tüm kanserleri ele alırsak Türkiye’de rakam artık 150 binleri geçti, 200 binlere doğru gidiyor. Sigara tüm kanserlerin 3’te 1’inden sorumludur. İkinci olarak egzersizdir. Toplum olarak az spor yapan, az hareket eden ve gittikçe obeziteye yatkın insanlar oluyoruz. Üçüncü olarak beslenmeden söz edebiliriz. Beslenme alışkanlığının sebze ve meyveden zengin, un, tuz ve şekerden daha kısıtlı beslenme olması lazım. En azından bir ekmek bile şu an beyaz undan yapılıyor. Ekmeğin bile değişip kara buğday ekmeği kullanılması lazım. Dördüncü olarak da genetikten söz edebiliriz. Genetikte tüm kanserlerin yüzde 5 ile 10’undan sorumludur” şeklinde konuştu.
'Radyoterapi kanser hastalarında kullanılır mı' şeklindeki soruya da yanıt veren Şeşeoğulları, radyoterapinin ortalama kanser hastalarının yüzde 70’inin tedavisinin bir aşamasında kullanılan bir yöntem olduğunu aktardı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.