Tuncel: Başbakan özür dilemelidir

Tuncel: Başbakan özür dilemelidir
HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ilk defa Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, Meclis'te gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Tuncel, Türkiye'de baskıcı, kontrol altına almak isteyen yaklaşımların her gün yeniden görüldüğünü belirterek, AKP'nin toplumu yeniden inşa etmek isteğini söyledi. Tuncel, "Muhafazakar-demokratız diye bütün toplumu tek kalıp içine sokmaya çalışmak büyük felaketlere yol açar" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenci evleriyle ilgili açıklamasının, "ciddi ve vahim bir tartışma" olduğunu söyleyen Tuncel, bu konuda hükümetten yapılan açıklamaları da eleştirdi. Tuncel, "Öğrenci evlerinde kalan herkesin fuhuş yaptığına dair bir ön yaklaşım, ön kabul, felakettir. Bu, yeni namus cinayetlerine kapı aralamaktır" diye konuştu. 

'Heyete dahil olmayı partimiz adına önemsiyoruz'

Başbakan'ın açıklamalarının "toplumsal çatışmayı genişleteceğini" belirten Tuncel, "Başbakan, özür dilemelidir. Başbakan sultan değil. Gerçekten bu ülke hukuk devleti mi yoksa Başbakan'ın her söylediğini yasa olarak kabul eden bir devlet mi?" diye sordu. 
Konuşmasının devamında Alevi yurttaşların kendini güvende hissetmediğini belirten Tuncel, "28 Şubat'ta başörtülü kadınları sürekli gözleyen, tehdit eden, kontrol altına almak isteyen bir yaklaşım, AKP döneminde muhafazakarlık adına bize dayatılıyor. İki yanlışı da kabul etmek durumunda değiliz" dedi. Bir gazetecinin, "Daha önce Gezi olayları nedeniyle veto edildiği söylenen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yeniden İmralı'ya gideceği belirtiliyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Tuncel, "HDP'nin müzakere sürecine müdahil olması olarak değerlendiriyoruz. Heyete dahil olmasını partimiz adına önemsiyoruz ama bu sürecin olumlu gittiğine dair somut bir veri yok" karşılığını verdi. 

'Çatışmasızlık risk altında'

Tuncel'in ardından konuşan Kürkçü ise, HDP olarak Meclis'te ilk basın toplantısını gerçekleştirdiklerini, en genç parti olmaktan memnun olduklarını söyledi. Çatışmasızlığın risk altında olduğunu söyleyen Kürkcü, "Çünkü PKK geri çekilmeyi durdurdu. Kış mevzilenmesi adımları atıyorlar. İlk silah patladıktan sonra ne olacağını bilemiyoruz. Çözüm sürecini yeşertecek yeni adımlar atılmalı. Hükümet basiretli davranmalı. Halklar bu konuda üzerine düşeni yapıyor" diye konuştu. Kürkçü, F tipi cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri içeriden gözetlemeye yönelik kamera kurulmaya çalışıldığını ve cezaevlerinde bundan kaynaklı bir gerilim olduğunu da ifade etti. Yeni anayasa ile ilgili bir soru üzerine Kürkçü, AKP'nin büyük bir hızla 12 Eylül mantığını koruyarak yeni anayasa yapma eğiliminde olduğunu, mutabakatı gerçekleştirmek için en doğru yol ve usulleri kullanmadığını söyledi. 

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.