Tuncelili veliler harekete geçti

Tuncelili veliler harekete geçti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Türkiye'den zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesini istemesinin ardından Tunceli’de öğrenci velileri harekete geçti.

TUNCELİ - Tunceli’de bir grup veli, AİHM kararının ardından merkez Moğultay Mahallesi’nde bulunan Sarısaltuk İlkokulu’na giderek okul idaresine çocuklarının zorunlu din derslerinden muaf tutulması yönünde dilekçeyle başvuruda bulundu. Öğrenci velilerinden Fuat Gök, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu din dersleriyle ilgili aldığı bir karar var. Bu karardan dolayı biz de çocuklarımızı din dersine vermek istemiyorduk. Bu karardan dolayı da çocuklarımız için dilekçeler verildi, din derslerine girmesinler diye" dedi.
Devrim Yücel ise, AİHM’in kararının ardından dilekçe verdiklerini belirterek, “Bizler şunu düşünüyoruz insanlar bu ülkede birçok toplumun, birçok inancın, halkın yaşadığı bir yerde insanların zorunlu olarak birbirini tanımaktansa, insanların birbirileriyle gönüllü bir tanışma ilişkisi içinde olmasını istiyoruz. Hiçbir şekilde hiç kimsenin bir dini, bir ırkı, bir kavimi bir dili dayatmasından yana değiliz" diye konuştu.
Haydar Çetinkaya isimli öğrenci velisi de AİHM kararına atıfta bulunarak, "Bizler de bu karara istinaden çocuklarımızın zorunlu din dersinden muaf olması için bireysel başvuru yaptık. Dilekçelerimizdeki talebimiz zorunlu din dersinin kaldırılması yönünde değil, zorunlu din dersinin seçmeli yada isteyene okutulması yönündedir. Çocukların bu yaşlarda velilerinin izni olmadan zorunlu din dersine tabi tutulmasını vicdan hürriyeti, inanç hürriyeti, anayasanın çeşitli hükümleri bunun dışında Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi hükümlerine aykırıdır. Zaten bu aykırılıktan dolayı da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu kararı aldı. Bu çerçevede dilekçe ile başvuruda bulunduk ve çocuklarımızın muaf tutulmasını talep ettik. Şayet dilekçelerimize olumsuz cevap verilirse yargı yoluna başvurarak bunu yargı yoluyla çözmeye çalışacağız. Diliyoruz ki bu konuda devlet bağlayıcı nitelikte olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hükümlerini ve gereğini yerine getirir" şeklinde konuştu.
AİHM, eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara'dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlal ettiğine hükmetti.
Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden "zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini" istedi.
Karar, benzer olası davalar için emsal teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.