Türk askeri sınırı geçti, İdlip’ten kaçış başladı

Türk askeri sınırı geçti, İdlip’ten kaçış başladı
Türk askerinin, Astana süreci kapsamında, dün itibariyle İdlib'de keşif faaliyetlerinin başladığı bildirildi.

 

 

Ayrıca İdlip’teki belirsizlik nedeniyle Çilvegözü sınır kapısına gelen bazı Suriyeliler Türkiye tarafına geçti. Öte yandan Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Oğulpınar Karakolundaki askeri üs, olası bir harekat için emir bekliyor.

Türkiye, Irak ve Rusya'nın çatışmasızlık konusunda uzlaştığı Suriye'nin İdlib kentinde bir yandan Türkiye kentin güvenliği için operasyon hazırlığına girişmişken, diğer yandan Özgür Suriye Ordusu'nun terör örgütü Heyet'ül Tahrir-i Şam ile mücadelesi sürüyor. Operasyon hazırlıkları kapsamında Suriye'ye sıfır noktada bulunan Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Sınır Karakolu'na cuma akşamından bu yana çok sayıda askeri araç ve personel sevk edildi. Bugün ise bölgeden askerin Suriye tarafına geçtiği belirtildi.

Konuyla ilgili Genel Kurmay Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. İnternet sitesinde yer alan açıklamada, 30 Aralık 2016'da Suriye'de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi amacıyla, Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran garantörlüğünde Astana Süreci'nin başlatıldığı hatırlatıldı.  Açıklamada, süreç kapsamında, ateşkes rejiminin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Suriye'de "Gerginliği Azaltma Bölgeleri / Çatışmasızlık Bölgeleri"nin belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, İdlib Bölgesinde icra edeceği harekat kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 Ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler."

Amaç güvenli bölge oluşturmak

Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgeleri‘nden biri olarak belirlenen İdlib için 15 Eylül’de anlaşmaya varılmış, Türkiye, Rusya ve İran bölgeye gözlemci göndermekte mutabakat sağlamıştı. Bu kapsamda Türkiye, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı güçleri İdlib’e yönlendirerek 7 Ekim’de operasyonu başlatmıştı. Hedef, başta Tahrir el Şam olmak üzere ildeki cihatçı gruplara karşı siviller için güvenli bölge oluşturmak. Türk askeri ise sınırda hazır vaziyette bekliyor.

Emir verilir verilmez…

Yetkililer ÖSO’nun Tahrir el Şam’ın ‘bırakmak’ istemediği alanlara yöneldiğini söyledi. Yetkililer şu bilgileri verdi: “ÖSO, geri çekilmesi, kendini lağvetmesi için Tahrir el Şam’la görüşmeyi de sürdürüyor. Tahrir el Şam içinde çözülme beklentisi var. Bu nedenle bölge güvenliği ve diğer tüm bu gelişmeler bekleniyor. Türk askeri emir verilir verilmez anında içeri girecek durumda hazır.”

Altı ay görev

TSK unsurları, İdlib kırsalında 14 farklı gözlem noktasında görev alacak. Sınıra sevkiyat ise devam ediyor. Türkiye, Rusya ve İran İdlib’te 500’er gözlemcide anlaştı ancak sayı artabilir. TSK’nın İdlib’e girdikten sonra en az altı ay gözlemcilik yapacağı, gerektiğinde sürenin uzatılacağı kaydedildi.

Sınır Kapısı'nda Yoğunluk

Öte yandan daha önce İdlib'in güvenli bölgelerine ziyarete giden Suriyelilerin Türkiye'ye dönüşleri devam ediyor. Cilvegözü Sınır Kapısı'na gelen ailelerin Türkiye'ye girişleri, pasaport, ön kayıt belgesi ve geçici koruma kimlik kartı/yabancı tanıtma kartıyla sağlandı. Bu arada, bazı Suriyeli aileler ise Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönüş yaptı.

İdlib'den dönüş yapan Muhammet El Salih, Türkiye'nin İdlib halkının yanında olduğu için mutlu olduğunu söyledi. Salih, ''Burası bizim ikinci vatanımız, İdlib ve civarına huzur gelmesini çok istiyoruz. Hemen her gün masum insanlar ölüyor. İnşallah savaş bir an önce biter ve bizler de ülkemize dönüş yaparız.'' dedi.

İdlib'den gelen Aydın Hasan da vatandaşlarında barış olmasını diledi. Öte yandan, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan askeri araçların giriş ve çıkışları dikkati çekti. BM'den İdlib'e insani yardım

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye'nin İdlib kentine 14 tır insani yardım malzemesi gönderildi. BM'ye ait 14 insani yardım tırı, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptı. Tırlardaki temel yaşam malzemelerinin İdlib ve civar köylerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı öğrenildi.

İlyas AKENGİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.