Türk: Kürt Ulusal Kongresi gerçekleşseydi…

Türk: Kürt Ulusal Kongresi gerçekleşseydi…
Diyarbakır'da 1984 yılında işkencede katledilen Kürt siyasetçi Necmettin Büyükkaya'nın anmasında konuşan Türk, "Kürt Ulusal Kongresi gerçekleşmiş olaydı bugün Cenevre'de Kürt siyaseti büyük bir aktör olmuş olacaktı" ded

DİYARBAKIR - Kürt siyasi hareketi içerisinde özgün duruşuyla bilinen ve halk arasında “Neco” olarak tanınan Necmettin Büyükkaya, işkenceyle katledilmesinin 30’uncu yıldönümünde Diyarbakır'da anıldı. Kayapınar Belediyesi Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen anmaya DTK Eş Başkanı, BDP Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Ahmet Türk, YNK Politbüro üyesi Mele Bextiyar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı, Yazar-Sosyolog İsmail Beşikçi, Yazar Faik Bulut, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ın yanı sıra Büyükkaya'nın yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Türk: Şehitlerin hatırı için…
 

Ardından açılış konuşmasını yapan Ahmet Türk, Kürt halkının hiçbir zaman değerlerini unutmayacağını ifade ederek, “Necmettin Büyükkaya, Kemal Pir, Hayri Durmuş, Mazlum Doğan, Ferhat Kurtay ve binlerce Kürt değeri her daim Kürt halkının yüreğinde olacak” dedi. Büyükkaya'nın ilk olarak Türkiye sol hareketi içerisinde siyasi faaliyetlerine başladığını hatırlatan Türk, Büyükkaya'nın Kürt siyaseti içindeki çalışmalarına değindi. Büyükkaya'nın devletin zulmü karşısında büyük bir direniş sergilediğini ifade eden Türk, "Bu direnişte yaşamını yitirdi. Ancak Kürt ve Kürdistan için yaşamın tohumlarını attı. Kürdistan tarihi çok acılıdır. Bugün görüyoruz ki 21. yüzyıl Kürt halkı ve dört parça Kürdistan için tarihi ve anlamlı bir fırsat ortaya çıkarmıştır. İyi biliyoruz ki Başur, Bakur, Rojava ve Rojhilat'ta halk özgürlük için hazırdır. Halk örgütlenmiş ve kurumlaşmıştır. Ama Kürt siyaseti içerisinde birlik ve inanç yok, büyük eksiklikler var. Kürt siyaseti içerisinde ortak bir siyaset yürütülseydi Kürt halkı farklı bir durakta olurdu. Ulusal kongre yapılmış olsaydı bugün Cenevre'de Kürt siyaseti büyük bir aktör olacaktı. Cenevre'de yer alacaklardı. Bu yüzden şu çağrıda bulunuyoruz; şehitlerin hatırı için Kürt halkının birliği, ortak bir siyaset yürütelim" diye konuştu. 
Açılış konuşmasının ardından anma panelle devam etti. Panelin moderatörlüğünü BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı yaparken, İsmail Beşikçi, Mele Bextiyar, Faik Bulut ve İrfan Babaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Anlı, "Yüreğimiz ve gözlerimiz doludur. Bu üzüntüden değil. Başımız dik olduğundandır. Büyükkaya'nın yaşamı mücadele içerisinde geçti. Halkı ve halkının hakları için bir parçada değil dört parçada çalıştı ve emek verdi" dedi. Anlı'nın ardından ilk olarak Mele Bextiyar söz aldı.
Bextiyar: Kürtler birçok kazanım elde etti
Bextiyar, ilk olarak Büyükkaya'nın verdiği mücadeleye değindi. 70'li yılların başında bölgede yeni bir sol bakışın başkaldırdığını anlatan Bextiyar, "Türkiye'de aynı şekilde örgütlemeler oldu ve bir hareket çıktı. Necmedin o dönemin şehitlerinden biri. Kürtler alternatiflerini iyi bir şekilde oluşturdular ve Kürdistan'da devrim yarattılar. Sol hareketi İstanbul’dan, Ankara'dan Kürdistan'a yayıldı ve Kürdistan solcuların meskeni oldu. Kürdistan'daki devrimciler fedailik ve dürüstlükleriyle başardılar. O dönemde bir çok Kürt hareketi vardı, fakat bunlardan birçoğu o dönemi iyi çözemediklerinden dolayı alternatif olamadılar. Fakat Kürt özgürlük hareketi bunu başardı. Bugün Türkiye devleti İmralı'da Kürtlerin lideriyle görüşüyor ve bir takım çalışmalar yürütüyor. Kürtler birçok kazanım elde etti" diye konuştu. Bextiyar, Kürt birliğinin önemine dikkat çekerek, Kürt birliğinin Ortadoğu'ya yön verecek bir birlik olacağını kaydetti. 

İsmail Beşikçi de Büyükkaya gibi yüzlerce kişinin cezaevlerinde ve cezaevleri dışında katledildiğini, ancak bunların büyük çoğunluğunun faillerinin yargılanmadığını söyleyerek, "Kürt ve Kürdistan sorunu”nun özünün de bu olduğunu belirtti. Panelde, Faik Bulut ve Büyükkaya ile aynı cezaevinde kalan İrfan Babaoğlu da Büyükkaya'nın mücadelesi ve yaşamı üzerine konuştu. Konuşmaların ardından panel sona erdi. 

(DİHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.