Türk: Mermerciliği mermerciden dinlesinler

Türk: Mermerciliği mermerciden dinlesinler
TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, Bursa'nın Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun mermercilik üzerine yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Haber: Ali Abbas Yılmaz

Yazılı bir açıklama ile Tatlıoğlu'nun mermercilik hakkındaki değerlendirmelerini yanıtlayan Türk, " Uluslararası rakamlardan biliyoruz ki dünya mermer ithalatı 17 ila 18 milyar USD civarında. Bu değerin 5-6 milyar USD’ si blok, 11-12 milyar USD’ si işlenmiş mermer. İşlenmiş Mermerin de 3-3,5 milyar USD’ si karbonatlı kayaçlar, yani ülkemizde üretilenlerin büyük bölümünün yer aldığı grup, yani Orhaneli’ deki mermerler gibi. Geriye kalan 8-9 milyar USD değerindeki işlenmiş mermer ise sert taş tabir edilen ve ülkemizde az rastlanan granit türü mermerler. Bu 3-3,5 milyar USD’ lik işlenmiş mermerin 1 milyar USD değerindeki bölümünü bizim mermercilerimiz karşılıyor, pazar payındaki bu değer hiç de küçümsenecek gibi değil. İşlenmiş karbonatlı mermerin de en büyük alıcısı ABD, yılda ortalama 1 milyar USD değerinde işlenmiş mermer alıyor. Ülkemiz en çok işlenmiş ihracatını da bu ülkeye yapıyor" diye konuştu.

TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, mermer üreticileri dışında kişilerin mermercilik hakkında ahkam kesmesine tepki gösterdi.

'Sanırsınız mermer üreticileri dışında kalan herkes mermer uzmanıdır'

Yaptığı yazılı bir açıklama ile mermer sektöründe yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk, tepkisini şöyle dile getirdi: "Maalesef yıllardan beri özel olarak mermer, genel olarak da madenin her türlüsü aleyhine adeta adı konulmamış bir kampanya yürütülmektedir. İşin ilginç yanı bu kampanya, bilerek veya bilmeyerek her defasında farklı farklı çevrelerce yürütülmektedir. Öyle bir hava estiriliyor ki, sanırsınız mermer üreticileri dışında kalan herkes mermer uzmanıdır da bir bu işi yapanlar ne yaptıklarını, yapacaklarını bilmiyorlar."

Türk'ten Tatlıoğlu'na yanıt!

Bursa'nın Orhaneli Belediye Başkanı Sayın  İrfan Tatlıoğlu'na yönelik eleştiride bulunan Türk, " konuşmasını şöyle sürdürdü: " Sayın  İrfan Tatlıoğlu, ikinci kezdir bir mermer uzmanı gibi kamuoyuna seslenip yanlış algıların oluşmasına çalışanlar arasına katıldı. Sayın Tatlıoğlu, bölgede 500 milyar USD değerinde bir mermer rezervi bulduklarını  belirterek sektör mensuplarımızın mermeri çıkarıp blok halinde sattıklarını, oysa mermeri biçerek işleyerek katma değer kazandırarak da satmamız gerektiğini, böylece 5 liralık taşı 25 liraya satabileceğimizi ifade etti."

' Dünya mermer ithalatı 17 ila 18 milyar USD'

Mermercilik sektörünün gerçekliğine ilişkin olarak Türk, şöyle konuştu: "Üyelerimizden merkezi Bursa'da bulunan MADSİAD, 2012 yılında anılan bölgede  iki akademisyene yaptırdığı çalışmada, anılan yörede 105 milyar USD değerinde bir rezerv ortaya konduğu ve bu rezervin 900 yılda üretileceği belirtilmiştir. Böyle bir rezervin en iyi koşullarda yıllık 167 milyon USD’ye tekabül ettiği hesaplanmıştır. Uluslararası rakamlardan biliyoruz ki dünya mermer ithalatı 17 ila 18 milyar USD civarında. Bu değerin 5-6 milyar USD’ si blok, 11-12 milyar USD’ si işlenmiş mermer. İşlenmiş Mermerin de 3-3,5 milyar USD’ si karbonatlı kayaçlar, yani ülkemizde üretilenlerin büyük bölümünün yer aldığı grup, yani Orhaneli’ deki mermerler gibi. Geriye kalan 8-9 milyar USD değerindeki işlenmiş mermer ise sert taş tabir edilen ve ülkemizde az rastlanan granit türü mermerler. Bu 3-3,5 milyar USD’ lik işlenmiş mermerin 1 milyar USD değerindeki bölümünü bizim mermercilerimiz karşılıyor, pazar payındaki bu değer hiç de küçümsenecek gibi değil. İşlenmiş karbonatlı mermerin de en büyük alıcısı ABD, yılda ortalama 1 milyar USD değerinde işlenmiş mermer alıyor. Ülkemiz en çok işlenmiş ihracatını da bu ülkeye yapıyor."

'Türkiye miktarda 2., değerde 1. sırada'

Dünyanın en büyük blok alıcısı ülkesinin Çin Halk Cumhuriyeti olduğuna işaret eden Türk, şu ifadeleri kullandı: "5-6 milyar USD değerindeki dünya blok ithalatının 3 milyar USD değeri bu ülkeye aittir ve bu değere sert taşlar da dâhildir. Çin Halk Cumhuriyetine ülkemiz yılda 4 milyon ton blok ihraç etmekte ve 1 milyar USD döviz girdisi sağlamaktadır. Ülkemiz miktarda 2., değerde 1. sıradadır."

 'Ülkemiz yılda 2 milyar USD değerinde ihracat yapmaktadır'

İtalya’dan işlenmiş ürün aldıkları konusunda sarf edilen sözlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Türk, "Türkiye, mermer ithalatçısı değil mermer ihracatçısı bir ülkedir. Dünya doğaltaş üretiminin yüzde 85-90’ ını on ülke gerçekleştirmekte, ülkemiz Çin ve Hindistan’ dan sonra İtalya, Brezilya, İspanya, İran, Mısır gibi ülkelerle üçüncülük için yarışmaktadır. Ülkemiz yılda 2 milyar USD değerinde ihracat yapmaktadır. İşlenmiş mermer ithalatı ise 200 milyon USD değerindedir, bu değerin 170 milyon USD’ si sert taş tabir edilen granit türü mermerlerdir" diye konuştu.

'Mermerciliği mermerciden dinlesinler'

Başkan Tatlıoğlu’nun mermercilik sektörü ile ilgili yaptığı açıklamalara cevaben Türk, " 2 bin beş yüz civarında mermer ocağı, 700 civarında üretici firması, 1000 civarında fabrikası olan, tüm ülkelerde saygı ile karşılanan sektörümüz niye böyle bir ticaretin içine girsin ki! Mesela bugünlerde mermer üreticilerimiz dünyanın ikinci büyük fuarı olan İtalya’ nın Verona kentindeki fuarda ziyaretçileri ile görüşmekteler. Ülkemizde neredeyse her üreticisinin ihracatçı olup dünya pazarlarına açılan bu sektör küçümsenmeyi değil, güven ve saygıyı hak ediyor. Lütfen mermeri ve mermerciliği biraz da mermerciden dinlesinler. Öte yandan, bir mermer OSB’ si kurulması takdire şayandır, desteklenmelidir. Sayın Başkana teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak, ihracat/ithalat hakkında yorum ve değerlendirme yapmadan önce dünya pazarını iyi okumamız, ihracatçı birliklerinde kayıt altında olan ihracat/ithalat verilerini almamız gerekir "ifadelerini kullandı.

Eksikliklerimiz olsa da dünya pazarlarında guru duyulacak yerdeyiz

Türk, son olarak, Mermer sektöründe ne rezervler görüldüğü gibidir, ne de üretici-ihracatçımız diğer ülkelerden geride kalmaktadır. Bazı eksikler olsa da sektörümüz son otuz yılda  dünya pazarlarında gurur duyulacak başarılar elde etmiş ve etmektedir.  Bu sektör, boşuna dünyanın üçüncüsü konumuna gelmemiştir" şeklinde konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.