Türkiye 8 Rojavalı yurttaşı tutukladı

Türkiye 8 Rojavalı yurttaşı tutukladı
Türkiye tarafından tutuklanan 8 Rojavalı yurttaşın Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne getirildiği öğrenildi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan PKK'li tutsaklar, AKP'nin Rojava'ya dönük politikalarına ilişkin aileleri üzerinden yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin ve AKP'nin Rojava özelinde "Kürt düşmanlığının" her geçen gün arttığının altı çizilen açıklamada, AKP'nin bu düşmanlığı gizlemeye gerek duymadan açık bir şekilde sergilediği belirtildi. AKP'nin Rojava devrimine yönelik tüm imkanlarını seferber ederek katliam gerçekleştirmeyi amaçladığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: "AKP bu düşmanlığını artık gizlemeye gerek duymadan açıkça her yerde sergiliyor. Rojava devriminin başladığı 19 Temmuz 2012 tarihinden bu yana AKP hükümeti tüm imkanlarını seferber ederek dünyanın dört bir yanından getirdiği insanlıktan nasibini almamış çeteleri Rojava'da, Kürt halkına saldırtmakta ve bu çeteler eliyle katliamlar geliştirmeye çalışmaktadır. Özellikle Rojava halkına en ufak bir insani yardım gitmesin diye Kuzey Kürdistan ve Rojava arasındaki kapılarını kapatırken hata son dönemlerde Kürt halkının utanç duvarları şeklinde nitelendirdiği duvarları örerken, çetelere bu kapıları sonuna kadar açmakta ve her türlü silah ve maddi yardımı kendi eliyle ulaştırmaktadır. Fakat çetelerinin her türlü insanlık dışı yöntemleri kullanarak yaptığı saldırılar, YPG ve YPJ öncülüğündeki Rojava halkı tarafından kahramanca direnişlerle boşa çıkınca AKP hükümeti bu sefer diğer kirli politikalarını da devreye koymaya başlamıştır." 

'Amed cezaevine 8 Rojavalı getirildi'

Son dönemde özellikle Urfa ve ilçelerinden Rojava'dan gelen yurttaşların polisler tarafından bir bir gözaltına alınıp tutuklandığının belirtildiği açıklamada, "Bu tutuklama ve gözaltılar Türk devletinin eş başkanıyla resmi düzeyde görüşme yaptığı PYD'ye yardım yaptıkları gerekçesiyle yapılıyor. Gözaltına alınanlardan özellikle ve öncelikli olarak YPG-YPJ komutanları, YPG ve PYD hakkında bilgi istenilmekte, bazı YPG-YPJ komutan ve şervanlarının fotoğrafları gösterilip tanıyıp tanımadıkları sorulmakta ve ajanlaştırma dayatılmaktadır. AKP polisi dayatılan ajanlaşmayı kabul etmeyen Rojavalıları bu sefer hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve bir gerekçe göstermeden tutuklayıp cezaevine koymaktadır. Son bir ayda sadece Amed cezaevine 8 Rojavalı getirilmiş bulunmaktadır" denildi. 

'PYD'ye üye olmak ve yardım etmek tutuklama gerekçesi'

Gözaltına alınanların "PYD üyesi" veya "PYD'ye yardım ettikleri" gerekçesiyle tutuklandığının ifade edildiği açıklamada, şunlar belirtildi: "Çok ilginç ve anlaşılması zor gerekçelerle tutuklanan Rojavalıların tutuklanmalarına delil olarak gösterilen 'malzemeler' insanı hayrete düşürmektedir. Örneğin; Efrin'de kepçe operatörü olan ve kepçenin eksik birkaç parçasını temin etmek için geldiği Rıha'da her yerde faturayla satılan bu malzemeler, AKP polislerince 'bomba yapımında kullanılacağı' gerekçesiyle tutuklanmıştır." 

Türkiye ve AKP hükümetinin, Rojava'daki halka yönelik özel savaş anlamına gelen tutuklama, ajanlaştırma ve teslim almaya yönelik politika ve uygulamaların kınandığı açıklamada, "Buna karşı direnen Rojava halkımızı sonuna kadar yanında olacağımızı belirtiyoruz. Ayrı ayrı yerlerde gözaltına alıp cezaevine gönderdikleri Rojavalılara bu yaklaşım AKP hükümeti ve TC devletinin Kürt halkına karşı nasıl düşmanca bir tutum içinde olduğunu, özellikle Rojava'ya karşı bir yandan çeteleri örgütlerken diğer yandan da ajanlaştırma, tutuklatma vb bütün kirli politikalarını devreye koyduğunu göstermektedir" diye kaydedildi. 

Sınırda şu ana kadar tutuklanan ve Diyarbakır Cezaevi'ne getirilen Rojavalı tutsakların isimleri ise şöyle; Şefki Ahmedo Nasuru, Salih Cuma Cımo, Mustafa Ahmede Reşo, Cihat Şexe, Ahmed Sinan Omer, Ali Süleyman Sino, Xelil Mehmud Mıslım, Osman Henefi Mısko.

(DİHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.