Türkiye ilan etti! Çözüm yakın...

Türkiye ilan etti! Çözüm yakın...
Türkiye ilan etti! Çözüm yakın...

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ile varılan mutabakatın her an yürürlüğe girebileceğini belirterek Suriye'de kalıcı ateşkes ve siyasi çözüme yaklaşıldığını söyledi. Moskova ise, anlaşmayla ilgili yorum yapmadı.

Anadolu Ajansı, sabah saatlerinde Türkiye ve Rusya'nın ateşkes için anlaştığını duyurmuştu. Ateşkesin Şam rejimiyle muhaliflerin çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması planlanıyor. Bu gece başlayacak ateşkes başarılı olursa Şam rejimi ve muhalifler Astana'da masaya oturacak.

 
Son dakika... Türkiye ilan etti! Çözüm yakın...

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile varılan Suriye mutabakatında gelinen son aşamayı paylaştı.

Mutabakatın her an yürürlüğe girebileceğini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye kalıcı ateşkesi savunuyor. PYD Astana'daki görüşmede olmayacak. Bu süreçte olmaması BM Güvenlik Konseyi'nin kararıdır" dedi.

  • Suriye'de çözüm için iki metin var, biri siyasi çözümle ilgili, diğeri ateşkes. Her an yürürlüğe girebilir.
  • Birileri (Suriye konusunda) Türkiye çark etti diyor, biz başından beri en iyi çözüm ateşkes ve siyasi çözümdür diyoruz.
  • Sağlanan ateşkesi Suriye geneline yaymak istiyoruz.
  • Bu ateşkesi ihlal edenlere karşı, bunu da denetlememiz ve engellememiz lazım.
  • Artık Suriye'de kalıcı bir ateşkes ve müzakerelerle de siyasi dönüşüm olsun istiyoruz.

Şam rejimi lideri Esad'ın yer aldığı bir geçiş sürecinin 'imkânsız’ olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Suriye’deki muhaliflerin Esad'ı kabul etmeyeceğini ifade etti. 

KREMLİN'DEN YORUM YOK

Anlaşma haberini yorumlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, "Bu soruya yanıt veremem. Yeterince bilgim yok" dedi.

AA SABAH SAATLERİNDE HABERİ GEÇMİŞTİ

Anadolu Ajansı, bugün sabah Suriye'deki iç savaşın sona ermesinde oyun kurucu rolünü üstlenen Türkiye ile Rusya, taraflara sunacakları ateşkes planında anlaştığını duyurmuştu. Ajansa göre, söz konusu ateşkesin Şam rejimiyle muhaliflerin çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması planlanıyor.

Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek. Ancak terör örgütleri, ateşkesin kapsamı dışında tutulacak.

Ateşkesin başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.

İki ülke sürecin garantörlüğünü yaparak, müzakere sürecine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 nolu kararında öngörülen siyasi geçiş süreci çerçevesinde katkı sunmayı amaçlıyor.

RUSYA DÜN DUYURMUŞTU

Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada Moskova ve Ankara'nın ülkenin tümünü kapsayacak bir ateşkes amacıyla tarafları ikna etmek için anlaştığını duyurmuştu. Kremlin ayrıca, iki ülkenin Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak barış görüşmelerine hazırlanılması konusundada mutabakata vardığını aktarmıştı.

Açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anlaşmayı dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde sağladı.

Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

"Görüşmede (Suriye'de) askeri faaliyetlerin son bulması için işlemsel konulardaki anlaşmaların hızla tamamlanmasının, ılımlı muhalefetin terörist gruplardan ayrılmasının ve Astana'daki toplantılar için hazırlanılmasının önemi vurgulandı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.