Türkiye'de bir ilk! Eksi 46 derecede...

Türkiye'de bir ilk! Eksi 46 derecede...
Türkiye'de bir ilk! Eksi 46 derecede...

 

Türkiye'de sıfırın altında 46 dereceye kadar düşen sıcaklıkla en soğuk ilçelerinden biri olan Van'ın Çaldıran İlçesi'nde, jeotermal enerji ile ısıtılan ilk seralarda üretilen doğal domateslerin hasadına başlandı. 10 milyon lira yatırımla kurulan seralardan elde edilen Agrovan markalı domatesler yurt dışına ihraç edilecek.

Van'ın Çaldıran İlçesi'nde, yatırımcılar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen bir projeyle eksi 46 derecede kadar düşen Ayrancılar bölgesinde Jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda domates üretmeye başladı. 34 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 120 kilometre boru döşenerek ısıtılan seralar 10 milyon liraya mal oldu.

 

TÜRKİYE'DE İLK

 

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Birimi Proje Koordinatörü Yusuf Taşkın, bölgedeki jeotermal kaynakların sıcaklıklarının 60-92 derece arasında değiştiğini söyledi. Taşkın, bu seraların Türkiye'de ilk olduğunu söyledi. Taşkın, şöyle dedi:

 

"Türkiye'de jeotermal enerji ile seracılık 3 bin 500 dönümde yapılmaktadır. Bunlar genellikle sıcak bölgelerdedir. Ancak bizim bu seramızın özelliği daha farklı. Bu bölge eksi 46 dereceye kadar düşen bir hava sıcaklığına sahip. Türkiye'de bu sıcaklık değerlerinde ilk defa jeotermal enerji ile seracılık yapılacak. Türkiye'deki sera yatırımcılarının gözü burada. Elde edeceğimiz başarı buraya yatırım getireceği gibi jeotermal enerjiyle seracılığı da bir üst seviyeye taşıyacak." 

 

TAMAMEN DOĞAL ÜRETİM

 

Doğal üretime büyük önemin verildiği seraların fizibilite çalışmalarının 6 yıl önce başladığını anlatan ve yatırımı yapan Çaldıran Jeotermal A.Ş. yönetim kurulu üyesi Mehmet Emin Polat, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 50 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Polat, şöyle konuştu:

 

"Agro Van' ismiyle üretimini yaptığımız domateslerimizin ilk hasadını aldık. İyi tarım sertifikasıyla üretim yapıyoruz. Yıllık bin 500 tonluk bir üretim yapacağız. Topraksız ve arılarla tozlamanın yapıldığı domateslerde kesinlikle hormon kullanmıyoruz. Ürettiğimiz domatesleri il iç piyasa ve Rusya'ya ihraç edeceğiz. Bundan sonra yatırımlarımız sürecek."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.