Türkoğlu: Kayyım politikalarına karşı geri adım atmadık

Türkoğlu: Kayyım politikalarına karşı geri adım atmadık
Diyarbakır Kadın Bölge Konferansı’nda konuşan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu, “7 yıldır kayyım politikalarına karşı geri adım atmadık, mücadeleyi birlikte yükselteceğiz” dedi.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Bölge Kadın Konferansı’nı Ayaz Düğün Salonu’nda düzenledi. Konferansa, çok sayıda kadın katıldı. Konferans salonuna “Ji bo Azadiyê” ve “ Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan bölge konferansı, divan oluşumuyla devam etti. Burada açılış konuşmasını yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu, yerel yönetimlere hazırlık konferansı gerçekleştirdiklerini söyledi. Ortadoğu’da yükselen savaşlara dikkat çeken Türkoğlu, “Filistin’den Rojava’ya ulus devletlerin kendi halkları ile barışmayan bir savaş rejimi olduğunu söyleyebiliriz. Ortadoğu’da, Kapitalist Modernite’nin 3’üncü paylaşım savaşını kadınlar olarak deneyimliyoruz. Türkiye’de de bu savaşın farklı açılardan devam ettiğini belirtebiliriz. Sayın Öcalan üzerinde oluşturulan tecrit, İmralı’daki hukuksuzluk, tüm yaşam alanlarımıza yansıdığını söyleyebiliriz. Son 7 yıldır Kurdistan’da halkın iradesi olan temsilciler olarak hak gaspına maruz kaldık. Bu savaş rejimi, kendini yerel yönetimlerde de gösterdi, kayyımlar bunun göstergesidir. Bu statü ile sizin seçme ve seçilme hakkınız gasp edilmiştir” dedi.

Kayyım rejimi geri adım attırmadı

Kayyımlarla sistematik şiddetin sürdüğüne dikkat çeken Türkoğlu, şöyle devam etti: “Kayyımlar bunun atanmış memurları olarak görev yapıyorlar. Bu politikalar en çok ta kadınların, gençlerin yaşamlarını etkileyen politikalardır. Birçok tartışmalarımız oldu. 7 yıl boyunca kayyım rejimi gölgesinde olmak bize geri adım attırmadı. Eşbaşkanlarımız, kadın meclis üyelerimiz demokratik siyaset yürütmeye çalıştılar. Yeri geldi alanlarda, yeri geldi sokaklarda bu konuya dair gündemler oluşturdular, konferanslar yaptı. Birçok kadın hareketiyle de buluşmalar söz konusu oldu.”

Eşbaşkanlık mor çizgimizdir

“Kayyım rejiminde ısrar demek Kürt halkına karşı inkar ve yok etme politikalarında ısrar demektir” diyen Türkoğlu, “Biz hem yargı süreçlerinde, hem politik inşa süreçlerinde de eşbaşkanlık haktır diyorsak, bugün bu ülkede Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Süryaniler de eşit halklara sahiptir demek, eşbaşkanlık sisteminin kendisidir. Başta cezaevlerindeki eşbaşkanlık sisteminin savunucu bedelini ödeyen kadınları selamlıyoruz. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, her alanda bunun uygulanma sözünü veriyoruz” dedi.

Geri adım atmadık, atmayacağız

Kayyım politikasının tecrit ve savaştan ayrı değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Türkoğlu, şunları söyledi: “Savaşın güvenlik politikaları gerekçe edilerek her şeye ‘terör’ diyen kesimlerin halkın iradesine göz diktiğinin politikasıdır kayyım. Savaşta ısrar etmek demek, aynı zamanda kayyım rejiminde ısrar etmek demek oluyor. Bu dönem HEDEP olarak da kongremizi gerçekleştirdiğimizde dünyaya bir mesaj verdik; Onurlu barış için elimizden gelen her mücadeleyi yürüteceğiz. Kadın kazanımlarının korunması için direnişimizi geliştireceğiz mesajını verdik. Bunun bir alanı da yerel yönetimlerdir. Yerel demokrasi aslında kayyımlar eliyle bir şekilde gasp ediliyor, orada demokratik inşa gasp ediliyorsa oradan tutun ekoloji, kooperatif alanında hangi politikalarda nasıl mücadele edeceğimizin alanı yerel demokrasinin kendisidir.” (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum