Üç teker üzerine kurulu hayatlar

Üç teker üzerine kurulu hayatlar
Mesleği olmayan ya da iş bulamayanların bir şekilde temin ettikleri üç tekerlekli bisikletle yük taşımacılığı yaptığı Van'da, yurttaşlar ekmekleri için pedal çeviriyor.

Van'da yük taşımacılığında kullanılan sepetli bisikletler halen dar gelirlilerin ekmek kapısı. İşsizliğin yoğun olduğu bölgede bu araçları daha çok yaşlılar kullanıyor. Van'ın Beşyol kavşağında bekleyerek, yük taşımacılığı yapan Mehmet Emin Atansefer (57) 35 yıldır üç tekerlekli araçla yük taşımacılığı yaptığını belirtti. Günlük ortalama 20-25 TL kazandıklarını söyleyen Atansefer, 5 çocuğunun masraflarını karşılayamadığını, yaşamını idame ettirmekte zorlandığını dile getirdi. Van depreminden sonra İŞ-KUR'a başvurduğunu ancak mesleği olmadığı için işe alınmadığını söyleyen Atansefer, "Sanatım hamallık, bu yaştan sonra da başka sanat öğrenemem" dedi. 


'TAŞIYABİLECEK YÜK VARSA EKMEĞİMİZ ÇIKIYOR'

Aynı yolla geçimini sağlayan yurttaşlardan Şehmus Sait (75) ise, ilerlemiş yaşına rağmen yapacak başka mesleği ve işi olmadığı için 15 yıldır bu işi yapıyor. Her gün çarşıda taşıyacağı yük için bekleyiş içerisinde olduğunu, ailesi ve çocuklarına yük olmamak adına hamallık yaptığını ifade eden Sait, "Taşıyabilecek yük varsa ekmeğimiz çıkıyor, yoksa çıkmıyor" diye belirtti.

'ÇARŞI İLE MAHALLE ARASINDA MEKİK DOKUYORUZ'

İş imkanlarının olmamasından kaynaklı Cumhuriyet Caddesi ve yakın mahallelere aracıyla yük taşıyan Aydın Curba, 4 çocuk babası olduğunu ve ailesini geçindirmek için yaptığı işten kazandığı paranın kendilerine yetmediğini söyledi. Curba, yükleri çarşı içinde 5 TL çarşı ile mahalle arası da 10 TL'ye taşıdıklarını belirterek, "Her gün ekmeğimiz için çarşı ile mahalle arasında mekik dokuyoruz" dedi.(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.