Ucuz et rekabeti vatandaşa yaradı

Ucuz et rekabeti vatandaşa yaradı
Hükümetin ithal et politikası daha yürürlüğe girmeden piyasada yansımaları oldu. Bölgedeki büyük ve ulusal marketler et fiyatlarında indirime girerken,fiyat düşürme rekabeti uzun süredir fahiş rakamlardan yakınan vatandaşların işine yaradı.

 Bölgedeki et marketler ve kasaplar ise hükümetin kararına tepkili. Et Ve Süt Kurumu ise piyasadaki fahiş rakamlı  toplu satışların önüne geçmek için kendi satışlarına 3 kilo sınırlaması getirdi.

 

 

Et Piyasaya Girmeden Kavgası Başladı

Hükümetin,günden güne artış gösteren yurt içindeki et fiyatlarına karşı Sırbistan başta olmak üzere başka ülkelerden ithal et getirerek düşük fiyatlarla piyasaya sürme kararının yankıları giderek yükseliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Ahmet Eşref Fakıbaba’nın et fiyatlarını 29 TL ile 31 TL arasında değişen rakamlarda açıklaması ve ardında hükümetin ithal ucuz et için BİM ve A101 marketlerle anlaşma yapılmasının piyasadaki yansıması hızlı oldu. Bölgedeki ulusal ve büyük marketler ,ucuz ithal et  piyasaya çıkmadan rekabete başladı. Bazı marketlerde et fiyatlarının,bakanlığın açıkladığı rakamlara kadar inmesi dikkat çekerken,fiyat indirme rekabetinin devam etmesi bekleniyor.

 

Vatandaşlar Rekabetten Memnun

Vatandaşlar,büyük çaplı marketlerde başlayan fiyat indirme rekabetinden memnun. Bir ara 50 TL’ye kadar yükselen fiyatlar nedeniyle şikayetçi olan ve evlerine et girmemesinden  yakınan vatandaşlar,fiyatların rekabet ortamında aşağıya çekilmesine seviniyor.Vatandaşlar,”Uzun süredir et fiyatları çok yüksekti. Bu yüzden evimize et girmiyordu. Piyasada başlayan rekabet ve fiyatı aşağı çekme olayı bizim için iyi oldu.Umarız hep böyle devam eder” dediler.

 

 

 

Yerel Marketler Durumdan Şikayetçi

İthal et üzerinde uygulanan  fiyatlardaki düşüş ve büyük marketlerin girişmeye başladığı fiyat indirme rekabeti vatandaşı memnun ederken,bölgedeki et marketler ,kasaplar ve  küçük çaplı yerel marketler ise durumdan şikayetçi. Yerel marketler,bu durumun haksız rekabete yol açarak yerel ekonomiyi ve esnafı zarara uğratarak yeni mağduriyetler yaratacağını dile getiriyor. Yerel marketler,”Bizim eti aldığımız fiyat belli. Bu rakamın altında satma şansımız yok. O zaman bu işi bırakmamız gerekiyor. Bu karar yerel ekonomiye büyük darbe vuracak” şeklinde tepkilerini dile getiriyor.

EKS’den Vatandaşa Sınırlı Kiloda Et Satışı

Diyarbakır Et Ve Süt Kurumu (ESK) da  dana kıymanın kilosunu 29 TL, dana kuşbaşının kilosunu 31 TL’den satmaya devam edeceğini bildirdi. ESK,diğer vatandaşların mağdur olmaması için her vatandaşa ancak 3 kilo et satılacağını,daha fazlasına izin verilmeyeceğini aktardı. ESK yetkilileri,”Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız BİM ve A101 olmak üzere iki marketle anlaştı.Daha doğrusu bu iki market fiyat taahhüdünde bulunarak bakanlığımızla protokol imzaladı. Ancak kurum olarak et kombinalarımızda perakende et satışlarına  devam ediyoruz.

‘Haksız Rekabetin Önüne Geçiyoruz’

Vatandaşlarımıza 3 kiloyu geçmemek üzere satışlarımız devam edecek. Bunun nedeni toplu satışların önüne geçmek ve vatandaşların mağduriyetini önlemek istememizdir.Yoksa dışarıda örneğin kasaplık yapanlar,et market işi yapanlar veya fırsatçılık yapanlar bu şekilde toplu olarak eti ucuz alıp yüksek fiyatlarla satma işine girişebilir.Bu kararımızla bunun önüne geçiyoruz.Anlaşmalı marketler de aynı şartlarda vatandaşa et satacak. Vatandaş isterse bizden isterse bu iki marketten aynı fiyatlarla eti alabilecek” dedi.

Dilek AKİN/saffet AZBAY-ÖZEL

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.