Ulaşıma havuz sistemi geliyor

Ulaşıma havuz sistemi geliyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte günlük hayatın en önemli sorunları arasında yer alan ulaşım sorununu çözmek amacıyla havuz sistemi çalışması başlattı. Minibüs ve halk otobüsü kooperatiflerinden 3 ay içinde bu sisteme hazır olmaları istendi.


Peki havuz sisteminde neler var ?.Ayrıntılar haberimizde.

3 ay hazırlık süresi olacak

Nüfun artması ve kentin günden güne büyümesi nedeniyle giderek içinden çıkılmaz hal alan, vatandaşları bezdiren Diyarbakır’daki şehir içi ulaşımla ilgili önemli bir çalışma başlatıldı. Daha önceki belediye yönetimleri tarafından da planlanan ancak hayata geçirilemeyen havuz sistemi için bir kez daha düğmeye basıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşımı tek elde toplayacak ve koordine edecek olan havuz sistemi için çalışma başlatıldı. İlk etapta toplantı yapılan minibis ve halk otobüsü kooperatiflerinden 3 ay içinde öngörülen eksikleri, çalışmaları tamamlayarak yeni sisteme hazır olmaları istendi.

Toplanan Gelir Eşit Şekilde Dağıtılacak

Yeni sistemde halk otobüsleri ve minibüsler tek çatı altında birleştirilerek havuz sistemine dahil edilecek. Ay sonunda toplanan para,halk otobüsleri ve minibüs esnafına eşit şekilde dağıtılacak. Araçlarda kart sistemi geçerli olacak,geçiş süreci sona erdikten sonra artık nakit para kullanılamayacak. Araçlar durak kuralına uyacak,durak harici yolcu indirilmesi ve bindirilmesi yasaklanacak. Araçlar ayakta yolcu alamayacak. Şu anda minibüsler her semte giremiyor ancak yeni sistemde minibüsler de otobüsler gibi her semte girebilecek.

Araçlara takılacak çiplerin maliyetini kim karşılasın?

Havuz sisteminin koordinesini Büyükşehir Belediyesi UKOME üstlenecek. Araçlara kamera takılacak ve UKOME’de oluşturulan görüntü izleme merkezinde araç sürücülerinin davranışları ve araçların durumu yakından izlenerek takip edilecek, kurallara uymayanlara ceza verilecek, bazı durumlarda uyarı sistemi ile müdahale edilecek. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin koordinesinde yapılan havuz sistemi ile ilgili toplantıda araçlara takılacak kamera çiplerinin satın alınması konusunda anlaşmazlık çıktığı bildirildi. Belediye yetkilileri maliyeti bin doları bulan sistemin araç sahipleri tarafından karşılanmasını isterken, buna karşı çıkan araç sahipleri de bu maliyetin belediye tarafından karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Küçük pürüzler dışında tamam

3 ay içinde yürürlüğe sokulması amaçlanan ulaşımdaki havuz sistemi ile ilgili daha sonra belli aralıklarla toplantılara devam edileceği bildirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’nın kooperatif başkanlarıyla görüşerek yeni sisteme dahil olmalarını istediği, bazı pürüzler dışında bu konuda mutabakata varıldığı belirtiliyor.

Ulaşımdaki havuz sistemi, bu konuda sorun yaşayan vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Vatandaşlar, Türkiye’nin birçok yerinde uygulanan sistemin başarıyla uygulanması halinde ulaşımdaki çilenin son bulacağını düşünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.