Uluderelilerin tek umudu AİHM

Uluderelilerin tek umudu AİHM
Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 6 yıl önce F-16 savaş uçaklarının hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişi için anma töreni yapıldı.

Dilek AKIN/ÖZEL HABER

IRAK’ın kuzeyinde 6 yıl önce gece saatlerinde düzenlenen hava operasyonunda hayatlarını kaybeden Şırnak Uludereli (Roboski) çoğu çocuk 34 kişi için bugün anma etkinliği düzenlendi. Güvenlik güçleri, anma için farklı il ve ilçelerden gelen kişileri köye sokmadı. Hava operasyonunda 13 yaşındaki tek çocuğu ile iki kardeşini kaybeden gazi Mehmet Encü, “Olayın üzerinden 6 yıl geçti ancak acımız aynı günkü gibi taze. Bizim tek bir isteğimiz var, faillerin bulunup hesap vermesi. Ben bu devlet için iki gözümü kaybettim, devlet neden failleri bulmuyor. Biz bu konuda umudumuzu yitirdik. Tek umudumuz AİHM ” dedi.

uludere-(2).jpeg

Şırnak'ın Uludere ilçesinde (Roboski) 28 Aralık 2011'de TSK F-16 savaş uçaklarıyla PKK'li grubun girdiği bilgisi üzerine yaptığı bombardıman sonucunda 34 kişi yaşamını yitirdi. Aileler, olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen failler bulunup yargı önüne çıkartılmaması nedeniyle tepkili. Olayla ilgili Türkiye’de etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirten aileler avukatları aracılığı ile dosyası önceki yıl AİHM mahkemesine taşıdı. Olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen ailelerin acısı dindirilmedi. Aileler her yıl olduğu gibi bu yılda yaşamını yitiren yakınlarını anmak için mezarlara akın etti. Mezarlıkta yapılan anma törenine HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Milletvekilleri ve bazı STK temsilcileri katıldı.

uludere-(2).jpg

Devlet failleri ortaya çıkarmıyor

Duygulu anların yaşandığı anma etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen faillerin bulunup yargı önüne çıkartılmayışına tepki göstererek, “Çoğunluğu çocuk 34 evladımızı 6 yıl önce bugün toprağa verdik. Acılar hala taze çünkü ailelerin tek bir isteği var, oda faillerin bulunup adalet önünde hesap vermeleri. Ama ne yazık ki hükümet faillerin bulunması için ne yazık ki bir tek adım atmış değil, aksine faillerin ortaya çıkmasını engelliyor” dedi.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Mehmet Encü eski bir köy korucusu. Encü, Kuzey Irak’ta 1998 yılında düzenlenen sınır ötesi operasyonda mayına basarak iki gözünü kaybetti. Mehmet Encü hava saldırısında 13 yaşındaki tek çocuğu Erkan Encü ile iki kardeşini kaybetti.

Mehmet Encü ise, olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen faillerin bulunmamasına tepki göstererek, “6 yıldır tüm ailelerin tek bir beklentisi var. Oda Adaletin tecelli etmesi. Ancak 6 yıldır failler ortaya çıkartılmadı, yargı önünde hesap vermediler. Faillerin bulunup yargılanması gerekirken, çoğu kez biz karakollara gidip ifade verdik. Biz devletin failleri bulması noktasındaki umudumuzu kestik. 6 yıldır çocuklarımızın mezarı başına gidip ağlıyoruz. Onların faillerinin bulunmaması canımızı çok acıtıyor. Biz Türkiye’deki yargıdan umudumuzu kestik. Çünkü dosya ile ilgili tek bir gelişme yok, aksine olayı kapattılar.  Artık tek umudumuz kaldı oda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesidir” dedi.

uludere-(3).jpeg

Devlet için iki gözümü kaybettim

“Devlet için iki gözümü kaybettim diyen Encü, “Ben PKK’ye yönelik sınır ötesi operasyonda iki gözümü kaybettim. Askerler, köyde kaçakçılık yapmamıza göz yumuyordu. Biz de geçimimizi bu şekilde yapıyorduk. Gazi maaşım yetmiyordu. Bu devlet için gözlerimi verdim, karşılığı bu mu olmalıydı? Gözlerimden utansınlar, gözlerimden. Ben bombardımanda iki kardeşimi ve tek oğlumu kaybettim. Erkan’ı kaçağa göndermek istemiyordum yalnızca son 1 haftadır aile bütçesine katkı için kaçağa gitmeye başlamıştı. 100 TL kazanmak için gitti, o akşam Heronlar dolaşmaya başlamıştı. Bir süre sonra uçaklar bölgeyi bombaladı. Devlet, 10 yıldır bu bölgede kaçakçılık yapıldığını biliyordu, kimse terörü bahane etmesin” dedi.

uludere-(3).jpeg

Hava operasyonunda yaşamını yitirenlerin isimleri

Mehmet, Nevzat, Hamza, Şervan, Cemal, Osman, Şivan, Bilal,Mahsun, Salih, Hakiki, Serhat, Savaş, Selahattin, Bedran, Hüseyin, Aslan, Cevat, Erkan, Selman, Orhan, Fadıl, Vedat, Cihan, Fikret, Hüseyin, Erkan, Zeydin ve Çetin Encü, Seyit Enç, Özcan Uysal, Nadir Alma, Yüksel Ürek, Salik Ürek, Adem And.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.