UNESCO’YA SADECE ONLAR ÜZÜLDÜ

UNESCO’YA SADECE ONLAR ÜZÜLDÜ
DİYARBAKIR - Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi kentte büyük sevinç yarattı ancak 25 yıldır surlarda yaşayan Karan ailesi kaygılı.

UNESCO’YA SADECE ONLAR ÜZÜLDÜ

DİYARBAKIR - Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi kentte büyük sevinç yarattı ancak 25 yıldır surlarda yaşayan Karan ailesi kaygılı. Anne Nazime Karan, 25 yıl önce ellerinde, avuçlarında ne varsa satıp, burayı aldıklarını belirterek, surlardan çıkarılmaları durumunda evsiz kalacaklarını ifade etti. 
UNESCO’nun Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen 39’uncu Dünya Kültür Mirası Komitesi Toplantısı'nda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmesi başta turizm ve iş çevreleri olmak üzere kentte büyük bir sevinçle karşılandı. Ancak bu durum birkaç aileyi de kaygılandırdı. Surlarda yaşayan, bir taraftan yoksulluk, diğer taraftan ise akrep, yılan ve farelerle mücadele eden ailelerden Karan ailesini “evsiz kalabilme” endişesi sardı.
“NEYİMİZ VARSA SATIP, BURAYI ALDIK”
25 yıl önce Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Sergelan köyünden, kent merkezine göç etmek durumunda kaldıklarını ve şuanda surlarda felçli eşi, iki kızı ve iki torunu ile yaşadıklarını anlatan Nazime Karan (65), “Köydeki evimizi, tarlalarımızı satıp geldik buraya. Yıkılmadan önce burada surlara bitişip bir evimiz vardı. İki katlı bir evdi. Villa gibiydi. Çok beğendik. Yedi kız, iki erkek çocuğum var. Burası tam bize göreydi. Ev ve tarlaların parası yetmedi, elde avuçta ne varsa satıp, aldık burayı. 20 sene içinde oturduk. Sonra surların etrafındaki evlere yıkım kararı çıktı. ‘Yapmayın, etmeyin’ dedik. Ancak yıktılar. Kocam ve kızlar çalışmıyordu. Maddi durumumuz çok düşüktü. Evi yıkıp bize 12 milyar (12 bin TL) verdiler” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.