Üreme sağlığının düşmanı: BPA

Üreme sağlığının düşmanı: BPA
ABD, Almanya ve Japonya’da yapılan iki araştırma Bisfenol A (BPA)’nın tüp bebek tedavisinde döllenme oranlarını azalttığı saptandı.

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş “Yapılan bilimsel çalışmalarda tüp bebek tedavisine cevap vermeyen ya da zor veren hastalarda idrarda BPA oranları iki kat daha fazla bulunmuştur” dedi.

Kimyasal bir madde olan BPA günümüzde özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynamaktadır. Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş Bisfenol A-BPA’nın şuanda ABD’ de 8 milyar dolarlık bir endüstriyi oluşturduğunu belirterek bu konuda toplum olarak dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Tıraş sözlerine şöyle devam etti:“Günlük hayatta kullanılan tüm noktalara giren BPA (Bisfenol A) kimyasal bir maddedir. Plastik konteyner adı verilen plastik kap ve teneke kutuların içerisinde, mikro dalga fırınlarda ısıtılan dondurulmuş yiyecekler bulunur. (Bisfenol A) BPA özellikle sert şeffaf polikarbonat bulunan bir bileşiktir. Amerika, Almanya, Japonya yapılan bilimsel araştırmalarda BPA’nın tüp bebekte döllenme oranını düşürdüğünü saptanmıştır. Özellikle tüp bebekte tedaviye cevap vermeyen ya da zor veren durumlarda idrarda yapılan tahlillerde BPA oranları iki kat daha fazla bulunmuştur. Almanya’da yayınlanan bilimsel araştırma sonuçlarına göre özellikle idrarda BPA oranı arttıkça kadınların gebe kalma oranı düşüyor. Çocuk sahibi olmanın gittikçe zorlaştığı bir çağda yaşadığımızın hatırlanması gerekir. Beslenme şekli ve yaşam koşulları hem kadın hem erkek için artık bir tehdit oluşturmaktadır. Evlenmeden önceki yaşamlarında gençlerin bu konularda dikkatli ve duyarlı olması onların gelecek dönemde anne baba olma şanslarını artıracaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.