Urfa esnafı: Büyük ekonomik kriz var

Urfa esnafı: Büyük ekonomik kriz var
Hükümetin "ekonomik büyüme" söylemlerine karşın bölge illerinin günden güne borç batağına sürüklendiği ortaya çıktı.

Ş.URFA -  Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Türkiye'de 4 ilin dışındaki 77 ilde kişi başı toplam mevduat oranının kişi başı nakdi kredilerden daha az olduğu belirtildi. BDDK, en fazla borcu bulunan illerin bölge illeri olduğuna dikkat çekerken, sıralamayı Antep, Urfa, Mardin, Osmaniye, Maraş, Siirt, Diyarbakır, Bitlis, Adıyaman ve Van şeklinde açıkladı. 


'1 koyup 3,5 aldılar'

Son bir kaç yıldan bu yana listenin en üst sıralarında yer alan Urfa esnafı ise, kan ağlıyor. İş yapamamaktan yakınan, aldıkları krediyi ödeme sıkıntısı yaşayan Urfa esnafı, yüksek kira, günden güne artan elektrik ve su paraları nedeniyle kepenk indirmeye başladı. Urfa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Birliği Başkanı Ömer Faruk Kahraman, her ne kadar esnafın ciddi sıkıntıları bulunmadığını belirtse de, esnafın aldığı 110 milyon liralık kredi ve BDDK'nın Urfa'ya ilişkin "1 lira yatırıp 3,5 lira çektiler" belirlemesi durumun vahametini gözler önüne seriyor. 

'Fırıncı yakınıyorsa kriz büyük'

Haşimiye Meydanı'nda konfeksiyon dükkanı işleten Ali Karataş, özellikle son 5-6 aydan bu yana Urfa'daki hiç bir esnafın işinden memnun olmadığına, ortada adı konmamış gizli bir kriz olduğuna dikkat çekti. Karataş, "Bir memlekette bir fırıncı bile işsizlikten yakınıyorsa demek ki orada gerçekten büyük bir kriz vardır. Hükümetin bunun görmesi lazım. Hükümetten de şikayetçiyiz. Bu şartlarda Urfa esnafının yüzde yüzü bankalara borçludur. İflas eden edene. Kiralar çok yüksek. Ev kiraları olsun, dükkan kiraları olsun. Özellikle büyükşehir belediyesi olduktan sonra elektrik ve su faturaları neredeyse iki katına fırladı" dedi. Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüdüğü söylemlerinin sadece laftan ibaret olduğunu ifade eden Karataş, bunu söyleyenlerin halkın içine inerek, esnafın hali nedir, halkın hali nedir diye sorması gerektiğini vurguladı. Karataş, "Sordukları an söyledikleri yalan yüzlerine çarpacaktır zaten" şeklinde konuştu. (diha)
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.