Uyku dikkat eksikliğinin ilacı

Uyku dikkat eksikliğinin ilacı
Öğrenme ve dikkat problemlerinin ilacı olan düzenli uyku, sağlıklı bir kilo için de şart.

 

Eğer sporcuysanız, performansınızı geliştirecek tek bir yol vardır o da uyku. Stanford Üniversitesi’ndeki çalışmada 7-8 hafta boyunca her gece en az 10 saat uyuyan  üniversiteli futbol oyuncularında, ortalama sprint zamanının ve dayanıklılığın arttığı ve gün içinde daha az yorgunluk hissettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmanın benzer sonuçları tenis oyuncuları ve yüzücülerde de bulunmuştur.

UYKU BOZUKLUĞU ÖĞRENMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

2010’da akademik dergilerden Journal Sleep’teki bir araştırmaya göre 10 ile 16 yaşları arasında uyku bozukluğu olan çocuklar (nefes alma -horlamayı da içeriyor- uyku apnesi ve diğer solunumu durduran faktörler), dikkat ve öğrenme problemleri yaşıyor. Bu durum okulda önemli fonksiyonel azalmaya neden olabilir.

Bir başka çalışmada ise, gecede yeterli uykuyu almayan üniversite öğrencilerinin notları uykusunu alanlara göre daha kötü.

DAHA KESKİN DİKKAT

“Uyku eksikliği -çocuklardaki gibi semptomları olan- ADHD (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) ile sonuçlanabilir” diyor Dr. Rapoport ve devam ediyor, “Çocuklar uyku eksikliğine yetişkinlerdeki gibi tepki vermezler. Yetişkinler uykulu bir halde olmasına rağmen, çocuklar hiperaktifleşebiliyorlar.”

2009’da akademik dergilerden Journal Pediatrics‘te yer alan araştırmaya göre, yaşları 7 ile 8 arasında olan ve gecede 8 saatten daha az uyuyan çocuklarda yapılan çalışmada çocukların daha hiperkatif, dikkatsiz ve sorumsuz oldukları bulunmuştu. Uyku sırasında beyindeki elektriksel deşarjları ölçerek, uyku değerlendirilebiliyor ve tanılanabiliyor. Yani nasıl uyuduğumuzun beynimizi etkilemesi sürpriz değil.

SAĞLIKLI KİLO

Eğer diyet yapmayı düşünüyorsanız, aynı zamanda erken yatmayı da başarmalısınız. Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmacılar iyi dinlenmiş ve diyet yapanların, az uyuyanlara göre yüzde 50 daha fazla yağ (vücut ağırlığının yüzde 56’sı) ve az uyuyanların daha fazla kas kitlesi kaybettiğini buldular. Aynı zamanda diyet yapanlar daha az uyuduklarında daha fazla aç hissetmişler. Uyku ve metabolizma beyinde aynı bölgeler tarafından kontrol ediliyor. Uykulu olduğunuzda, hormonlar kan dolaşımınızda yükselecek ve bazı hormonlar iştahınızı artıracaktır.

DAHA AZ STRES

Konu sağlımıza geldiğinde stres ve uyku kardiyovasküler sağlığı etkiler. Uyku kesinlikle stres seviyesini azaltır ve bu insanlar kan basınçları üstünde daha iyi kontrole sahiptir. Uyku aynı zamanda kalp hastalıkları konusunda önemli rol oynayan kolesterol seviyenizi de etkiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.