Uzmandan polen alerjisi uyarısı

Uzmandan polen alerjisi uyarısı
Diyarbakır Dağ kapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, polen alerjisi uyarısında bulundu.

TİGRİS HABER - Dr. Acar, baharın gelişi; doğanın canlandığı ve adeta yeniden doğduğu mevsimsel bir değişimi ve dönüşümü beraberinde getirirken bu değişimin, özellikle allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştıran bir faktöre de dönüşebildiğini söyledi.

Allerjen bünye denildiğinde akla ilk gelen etkenlerin başında polenlerin geldiğini söyleyen Dr. Acar, sonbahar ve ilkbahar aylarında mevsimsel değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan polen alerjisinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Polen alerjisinin; bahar aylarında ortaya çıkan ve genellikle ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu ifade eden Dr. Acar, "Polenlere alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, bazı kimyasallar salarak bir reaksiyon gösterir. Bu durumun, burunda tıkanıklık ve akıntı, öksürük, gözlerde sulanma ve kızarıklık, burun ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkarır. Eğer belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Polen alerjisinin tedavisinde en iyi önlem allerjiyi tetikleyen etkenlerden kaçınmaktır. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabilir. Önleyici tedbirler alınmasına rağmen şikâyetler devam ederse, antialerjik ilaçlar ve alerji aşılarının tercih edilebileceğini; ilaç tedavisinin, doktor kontrolünde ve mutlaka reçete ile yapılması gerekir" dedi.

Dr. Murat Acar, belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmayı, dışarıda şapka ve güneş gözlüğü takmak, sık sık duş alarak, saçları ve vücudu polenlerden arındırmak, rüzgârlı ve polen yoğunluğunun fazla olduğu havalarda dışarı çıkmamak gerektiğini söyledi. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.