Van Barış Meclisi: Barış umutları tükeniyor

Van Barış Meclisi: Barış umutları tükeniyor
Van Barış Meclisi, AKP hükümetinin adım atmamasının barış umutlarını tükettiğini belirterek, Yüksekova'daki katliamla çözüm sürecinin bitirilmek istendiğini söyledi.

Van Barış Meclisi, Kürt sorununun çözümüne ilişkin "Barış" çalıştayı düzenledi. Akdamar Otel'de yapılan çalıştaya kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti yöneticileri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Çalıştay bildirgesini okuyan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Şemsettin Bakır, çözüm sürecinin hükümet tarafından somut adımlar atılmaması sonucu tıkanma noktasına geldiğini belirterek, son olarak Yüksekova'da Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir adlı yurttaşların katledilmelerinin çözüm sürecine ilişkin barış umutlarını yok etme çalışmaları olduğunu ifade etti. 21 Mart Diyarbakır Newrozu'ndan bugüne kadar gelen çift taraflı ateşkesin bundan sonra devam etmesi ve barış ortamının devamının sağlanması için müzakere sürecine geçilmesinin elzem olduğuna vurgu yapan Bakır, hükümetin acil somut adımlar atması gerektiğini ifade etti. 

'Geleceğimizi iktidarların kararlarına bırakmamalıyız'

Barışın toplum mühendisliğine soyunarak yapılamayacağına belirten Bakır, katılımcı her kesimi içine alan hiyerarşik olmayan "büyük vatanın" ve bize dayatılan "kutsal ailenin" çıkarlarının değil tüm bireylerin çıkarlarının gözetildiği bir demokratik yönetim sistemiyle mümkün olacağını dile getirdi. Barışın geleceğe güven demek olduğunu kaydeden Bakır, "Geleceğimize şekil vermek için bizlere görev düşüyor. Bekleyerek geleceğimizi iktidarların kararlarına bırakmamalıyız. Bu noktada bu coğrafyada yaşanan ihlallere topyekun çığlığımızın çıkması lazım. Savaş zamanlarında bombalanan coğrafyaların halkları savunma ve kısmi saldırı halinde olmuşlardır. Her birimiz bazen isyan ettik, bazen sustuk, bazen de susturulduk ama bundan sonra susmak yok. Bugün bu ortamda bulunan hepimizin başlangıç olarak bundan sonraki süreçte insanlık temelinde dayanışmasını umut ediyoruz" dedi. 

Bakır, konuşmasının devamında Yüksekova'da polis kurşunuyla Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in açık bir şekilde katledildiğini ve çözüm sürecinin karanlık güçler tarafından bitirilmek istendiğini belirtti. 

İki gün sürecek çalıştay, basına kapalı olarak devam ediyor. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.