Van Cezaevi'nde son 11 ayda hak ihlali artışı yaşandı

Van Cezaevi'nde son 11 ayda hak ihlali artışı yaşandı
Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde sürdürülen açlık grevinin sonlandırılmasına ilişkin açıklama yapan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, cezaevine yeni müdürün atanması ile son 11 ayda cezaevindeki hak ihlallerinde ciddi artışlar olduğuna dikkat çekti.

Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 27 Ekim'den bu yana devam eden açlık grevinin son bulmasına ilişkin Van TUYAD-DER binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İHD Van Şube Başkanı Hamdi Bayhan, avukatlar Cengizhan Acar ve Volkan Yaman ile TUYAD-DER yöneticileri katıldı. Toplantının yapıldığı salona, "Siyasi tutsaklara yapılan faşist ırkçı yönelimleri terk edin" pankartı asıldı. Toplantıda tutsakların açlık grevine girmelerine ilişkin konuşan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden Van F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen 13 tutsağın, adli tutsakların bulunduğu C bloğa konulmaları, kitap verilmemesi, mektup ve fakslarına el konulmasından dolayı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girerek bu eylemlerini 18 gün sürdürdüklerini dile getirdi. 18'inci günün ardından tutsakların taleplerinin büyük ölçüde kabul edilmesinden dolayı ve tutsakların açlık grevlerini sonlandırdığını belirten Aygün, tutsakların taleplerinin yerine getirilmesi için durumun takipçisi olacaklarını ifade etti. 

Son 11 ayda cezaevinde yaşanan hak ihlalleri

"Bingöl Cezaevi'nden sürgün edilen tutsaklar sebep değil sonuçtur" diyen Aygün, Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde son 11 ay içerisinde yaşananlara bakıldığında antidemokratik uygulamaların yaşandığını söyledi. Aygün, Van Cezaevi'nde yaşananları şöyle sıraladı: "4 intihar girişimi, 2 tutuklunun gardiyanlarca darp edilmesi, 3 tutukluya sünger oda da işkence vakası, 132 tutukluya haberleşme ve iletişim cezası, 61 tutuklunun sürgün edilmesi, 8 tutukluya 10'ar günlük hücre cezası verilmesi." 

Açıklamanın sonunda cezaevi idaresinin tutumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Aygün, "Bütün bunlar özellikle cezaevi müdürü Mustafa Arlı'nın gelişiyle birlikte daha da yoğunlaşmıştır. Burada tutsaklar üzerinde sistematik bir baskının olduğunu ortadadır. Bundan böyle tutsaklar üzerinde yapılacak her antidemokratik uygulamayı gerçekleştirenleri teşhir edeceğimizi belirtmek isteriz" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.